Oud-premier Renzi vraagt regering van nationale eenheid om Italië ‘te redden’
Matteo Renzi (links) wil dit jaar geen verkiezingen meer. Foto: EPA-EFE

De Italiaanse oud-premier Matteo Renzi, van de centrumlinkse Partito Democratico (PD), vraagt de andere Italiaanse partijen om zich achter een ‘institutionele regering’ te scharen.

Een regering van nationale eenheid moet Italië ‘redden van een extremistische neiging’ en geeft het land een kans om zonder haast verkiezingen voor te bereiden, aldus Renzi. Dit najaar al naar de stembus trekken, is volgens de oud-premier gekkenwerk.

Het is de leider van de radicaal-rechtse Lega, vicepremier en minister van Binnenlandse Zaken Matteo Salvini, die snel verkiezingen wil - hij hoopt het goede resultaat van zijn partij in de peilingen en bij de Europese verkiezingen te verzilveren.

Donderdag zei Salvini voor het eerst expliciet dat hij nieuwe verkiezingen wil, waarmee hij zo goed als een einde maakte aan het 14 maanden oude, moeilijke huwelijk tussen zijn Lega en de Vijfsterrenbeweging.

Ontbloot bovenlijf

Renzi, premier van februari 2014 tot december 2016, waarschuwde in een post op Facebook partijen die niet willen deelnemen aan een ‘institutionele regering’. ‘Wie “nee” zegt geeft de toekomst van onze kinderen aan extreemrechts.’ De oproep van Renzi is er voor alle verkozenen, ‘van de Lega tot de Vijfsterrenbeweging, van Berlusconi’s Forza Italia tot extreemlinks, tot de facties binnen de PD’.

Met een verwijzing naar Salvini zei Renzi nog dat er gestemd wordt in het parlement, niet op het strand - de voorbije dagen was Salvini op campagne langs verschillende Italiaanse badsteden. Daarbij ging hij talloze keren in ontbloot bovenlijf op de foto met aanhangers.

‘Concreet voorstel nodig’

Maandag begint opnieuw een cruciale week voor de politieke situatie in Italië: maandag komen de fractieleiders van de Senaat bijeen, dinsdag volgen die in de Kamer. Ze zullen samenzitten over de motie van wantrouwen die de Lega in de Senaat heeft ingediend tegen de regering van de partijloze Giuseppe Conte, en over wanneer die motie gestemd zal moeten worden. Waarnemers verwachten die stemming rond 20 augustus.

‘We moeten president Sergio Mattarella een concreet voorstel bezorgen, want zodra de regering echt gevallen is, zal het aan hem zijn om keuzes te maken’, aldus nog Renzi.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in