Bij een zware brand in het Limburgse Beringen zijn twee brandweermannen omgekomen. Dat meldt de brandweer van Zuid-West Limburg. Vier anderen raakten gewond. 'De verslagenheid is zeer groot.'

De brand brak rond 02.00 uur uit aan de Koolmijnlaan in een leegstaande woning. ‘Wat aanvankelijk een gewone brand leek die we konden blussen, is omgeslagen naar een flash over waarbij de brand opnieuw aanwakkerde’, zegt burgemeester Thomas Vints (CD&V).

De vlammenzee verspreidde zich over het hele woningblok. Een deel van het gebouw stortte daarbij in.

‘Terwijl de interventieploegen het gebouw binnendrongen om de brand te bestrijden, heeft zich een ontbranding van de hete rookgassen in het gebouw voorgedaan’, zegt zonecommandant Bert Swijsen. ‘Onmiddellijk werd het evacuatiealarm voor de ploegen gegeven, om zich zo snel mogelijk terug te trekken. Helaas hebben niet alle collega’s zich tijdig in veiligheid kunnen brengen. Door de hitte en de drukgolf stortte een deel van het gebouw in.’

 

Al snel bleek dat twee collega’s nog vermist waren. Zij zijn door hun collega’s dood teruggevonden. Drie brandweermannen zijn met rookintoxicatie naar het ziekenhuis gebracht. Zij hebben het ziekenhuis mogen verlaten. Een vierde brandweerman heeft zwaardere verwondingen opgelopen.

Op een persconferentie is gezegd dat de omgekomen brandweermannen twee jonge vaders waren. Het gaat om vrijwillige brandweermannen van 37 en 42 jaar. 'Jonge papa’s', aldus burgemeester van Heusden-Zolder Mario Borremans tijdens een persconferentie. 'Het was onwezenlijk vanochtend te moeten vertellen aan die kinderen dat hun papa niet meer thuis komt', voegde Swijsen eraan toe.

‘Dit is voor de betrokken families maar ook voor onze hulpverleningszone een zware slag, waar iedereen van zal moeten bekomen’, zegt Swijsen. 'Onze hulpverleningszone is in rouw. Dit is een zware dag voor de hulpverlening.'

Over de oorzaak van de vlammenzee is nog niets bekend. Omwonenden werd verzocht ramen en deuren gesloten te houden in verband met geurhinder. De brand is intussen onder controle.

Het zou al de derde keer zijn dat er brand uitbrak in de leegstaande woning. Afgelopen november woedde er een brand nadat een kraker een matras in brand zou hebben gestoken. Het gebouw werd daarop verzegeld en dichtgetimmerd door de brandweer. 'De politie trof er wel eens personen aan. Het gaat echter om een onbewoond pand. We hebben voorlopig geen indicaties dat er voorbije nacht iemand aanwezig was,'  vertelde de burgemeester van Beringen Thomas Vints (CD&V).

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in