Italiaanse politiek hoopt nog een uitweg te vinden
Salvini in Peschici op zomertour. Foto: ap

De fractieleiders in de Italiaanse Kamer en Senaat plannen dinsdag een vergadering om een uitweg te vinden uit de huidige politieke crisis

De fractieleiders van de Kamer vergaderen om 12 uur, om 18 uur komen de fractieleiders in de Senaat samen. Deze vergaderingen worden als cruciaal beschouwd om te bepalen wat de volgende stappen zijn naar mogelijk vervroegde verkiezingen. De regering van Lega en Vijfsterrenbeweging wankelt al weken, maar lijkt sinds enkele dagen echt op vallen te staan.

Matteo Salvini, de uiterst-rechtse vicepremier van Lega en minister van Binnenlandse Zaken, kondigde vrijdag al aan dat hij in de Senaat een motie van wantrouwen zal indienen tegen de regering van premier Giuseppe Conte. Volgens Salvini zijn er te veel ‘neens’ binnen de regering.

De parlementsleden zullen moeten terugkeren uit vakantie om over de motie te stemmen.

Zaterdag voerde Salvini de druk voor vervroegde verkiezingen verder op. Na een hele reeks campagnebijeenkomsten langs de Adriatische kust wordt hij vanmiddag verwacht in de Zuid-Italiaanse badstad Policoro. Zondag wordt hij op Sicilië verwacht. Tijdens deze strandtour krijgt zijn coalitiepartner er stevig van langs, en profiteert hij ervan om in ontbloot bovenlijf op de foto te gaan met zijn aanhangers.

Of Salvini ook echt zijn verkiezingen zal krijgen, is onzeker. In Rome doet het gerucht de ronde dat de Vijfsterrenbeweging een nieuwe regering zal vormen met steun van een deel van de centrumlinkse PD en andere parlementsleden. Binnen de PD zouden vooral de vleugel rond oud-premier Matteo Renzi zo’n regering willen steunen.