Dit weekend is elektriciteit even gratis
Foto: Lisa Van Damme
Grootverbruikers die zaterdag tussen 12 en 17 uur en zondag tussen 11 en 15 uur stroom verbruiken, krijgen daarvoor geld toe. De prijzen liggen dan immers onder nul.

De windmolens op zee en op het land draaien dit weekend op volle toeren draaien. Tegelijk klaarde het ook af en toe op, wat goed is voor de bezitters van zonnepanelen.

'Zaterdag werd op de middag werd er 3 GW aan windenergie en 1,7 GW aan zonne-energie verwacht', zegt Chris Derde van Wase Wind. 'Dat is uitzonderlijk veel wind voor een zomerdag.' Ook zondag werd een gelijkaardige productie verwacht. Bovendien zijn ook alle kernreactoren opnieuw actief.

Door de piek aan verwachte stroomproductie en het lage verbruik in de zomer, was er zowel op zaterdag- als zondagmiddag veel meer stroom voorhanden dan we met zijn allen gebruiken. Daardoor werd de stroomprijs, die een dag op voorhand vastgelegd wordt, op zaterdag tussen 12 en 17 uur en op zondag tussen 11 en 15u negatief. Gemiddeld bedraagt de groothandelsprijs voor een megawattuur normaal 40 euro. Tussen 14 en 15 uur zaterdag was dat -28 euro.

Dat betekent dat bedrijven die rechtstreeks op Epex elektriciteit aankopen geld kunnen toekrijgen voor de stroom die ze verbruiken. Ook andere bedrijven en gezinnen kunnen mee profiteren. Wie een variabel contract heeft dat aan de Epex-prijzen gekoppeld is, zal de gemiddelde prijs zien dalen. Maar het effect van negen uren met negatieve prijzen is uiteraard erg beperkt. Door de lage en negatieve prijzen vandaag daalt de gemiddelde prijs per megawattuur die sinds 1 januari opgetekend wordt met 0,26 cent.

In de toekomst moet de digitale meter het mogelijk maken om ook consumenten rechtstreeks mee te laten profiteren bij negatieve stroomprijzen. Ze zouden zeer voordelig elektriciteit kunnen kopen om elektrische auto's op te laden of warmtepompen of boilers in te schakelen. Dat wil nog niet zeggen dat je dan geld zou toekrijgen, want netkosten, heffingen en btw zijn goed voor 70% van het elektriciteitstarief.

Wanneer in België meer stroom geproduceerd wordt dan wat de kopers op de korte termijnmarkt nodig hebben, worden negatieve prijzen doorgaans vermeden door de pompcentrale van Coo in te schakelen en uitvoer naar vooral Frankrijk, VK en Nederland. De pompcentrale van Coo is door grote onderhoudswerken echter slechts voor de helft operationeel. In Nederland en Duitsland is er ook veel wind en zonnestroom beschikbaar, waardoor we niet alle exportcapaciteit kunnen benutten en er negatieve prijzen zijn.

Engie België schroefde door de negatieve prijzen de productie van de kerncentrales terug. Zaterdag werd de capaciteit van Doel 4 's middags tijdelijk met 40 procent verminderd. Vandaag werd de capaciteit van Tihange 3 verminderd.