Een krachtige windhoos heeft vrijdag aanzienlijke materiële schade veroorzaakt in het zuidwesten van het Groothertogdom Luxemburg. Er vielen 19 gewonden. Een gelijkaardig weersverschijnsel trof ook Amsterdam.

In het zuidwesten van het Groothertogdom Luxemburg heeft een tornado vrijdag voor aanzienlijke materiële schade gezorgd. Er raakten negentien mensen gewond. Een van hen kreeg een hartaanval en is er erg aan tyoe. Dat blijkt uit een nieuwe balans van de regering. Er werd een crisiscel geactiveerd. 'De regering helpt zij die getroffen werden', aldus premier Xavier Bettel op Twitter.

Bascharage en Käerjeng, vlakbij de Belgische grens, werden rond 17.30 uur getroffen door een tornado. Op beelden op sociale media is te zien dat daken en schouwen door de krachtige wind werden afgerukt. Andere beelden tonen afgerukte bomen, beschadigde voertuigen en door puin geblokkeerde wegen. De windstoten haalden een pieksnelheid van 128 km/uur, aldus de weerdienst.

In de twee gemeenten raakten volgens de Luxemburgse regering 180 huizen beschadigd of werd het dak afgerukt. Er zijn tenten voor de burgers die door de tornado dakloos geraakt zijn. Honderd huizen zijn onbewoonbaar.

De Luxemburgse minister van Werk, Dan Kersch, had het over een 'catastrofale scène'. De schade is enorm maar kan nu nog niet gemeten worden, aldus Kersch. Het zal dagen duren om alle schade op te ruimen. Er zijn 200 brandweerlui, 40 politieagenten en 50 soldaten ter plaatse.

Op een paar minuten tijd kregen politie en brandweer meer dan duizend noodoproepen binnen.

Het spoorverkeer tussen Luxemburg-Stad en het Franse Longwy werd eveneens een tijd verstoord, aldus de Luxemburgse spoormaatschappij (CFL). In sommige straten van de getroffen plaatsen werd de stroomvoorziening preventief afgesneden, aldus de brandweer. 

Groothertog Henri bezoekt vanmiddag in de getroffen regio.

In Nederland is vrijdagavond trouwens eveneens een windhoos over het centrum van Amsterdam geraasd. Het natuurverschijnsel heeft op verschillende plekken in de stad voor schade gezorgd. Zo heeft de wervelwind een bootje heft meegesleurd en is er een boom op een fietspad gevallen. Voor zover bekend zijn er geen gewonden gevallen.