Mexicaans drugskartel daagt autoriteiten uit met verminkte lijken
President Obrador krijgt de drugskartels nog niet onder controle Foto: REUTERS

De Mexicaanse politie heeft donderdag negentien lijken aangetroffen in Uruapan. Sommige zonder ledematen, andere opgehangen aan een brug.

De slachtoffers, onder wie drie vrouwen, werden teruggevonden op drie verschillende plekken in Uruapan, ongeveer 300 kilometer ten westen van Mexico-Stad. Negen lijken waren opgehangen aan een brug, tien andere werden op nabijgelegen locaties teruggevonden. Bij verschillende lijken waren meerdere ledematen afgehakt.

Met een banner aan de brug maakte het drugskartel Jalisco Nueva Generacion duidelijk dat het achter de moorden zit. Het kartel is volgens de overheid de machtigste criminele organisatie van het land geworden nu de leider van het Sinaloa-kartel, El Chapo, in een Amerikaanse gevangenis zit.

Met de slachtpartij willen ze concurrerende drugskartels én de autoriteiten intimideren. Jalisco Nueva Generacion deinst niet terug voor politieconfrontaties en zou dit jaar alleen al meer dan tien agenten hebben gedood.

Uruapan is een van de Mexicaanse grootsteden waar al sinds 2006 een verbeten strijd wordt uitgevochten tussen verschillende drugskartels, waarbij tienduizenden mensen werden gedood of simpelweg verdwenen zijn.

In een poging om het drugsgeweld aan te pakken, heeft de regering van de nieuwe linkse president Andrés Manuel Lopéz Obrador een nieuwe militaire macht ontplooid met tot dusver 80.000 manschappen. Al heeft dat voorlopig weinig effect op de misdaadcijfers. Volgens officiële cijfers staat het aantal moorden al op 17.608 in de eerste zes maanden van dit jaar.