Gewezen Kirgizische president opgepakt
Archiefbeeld Foto: AFP

De gewezen Kirgizische president Almazbek Atambajev is donderdag opgepakt na de politieraid op zijn residentie in Koj-Tasj, niet ver van de hoofdstad Bisjkek.

Volgens verschillende lokale media is het gewezen staatshoofd opgepakt in de residentie. Een woordvoerder van de entourage van Atambajev zei dat de ex-president zichzelf aan de autoriteiten heeft overgegeven, zo meldt het Russische staatspersagentschap Tass.

Bij een eerste mislukte raid woensdagavond is nog een lid van de speciale eenheden om het leven gekomen, toen aanhangers van de oud-president het vuur openden. Zes anderen werden gevangengenomen door de aanhangers. Ook donderdag waren een tweehonderdtal aanhangers opgedaagd aan het huis van Atambajev om hem te beschermen.

Atambajev, president van 2011 tot november 2017, werd eind juni in verdenking gesteld van corruptie. Hij wordt onder meer verdacht van ‘het illegaal verwerven van gronden’ en zou voor de vrijlating van een lid van een maffiabende gezorgd hebben, beschuldigingen die hij afdoet als een politiek manoeuvre van het nieuwe staatshoofd, zijn rivaal Sooronbaj Zjeenbekov.

Op het einde van zijn mandaat hielp Atambajev zijn beschermeling Zjeenbekov in het zadel met politieke manoeuvres, maar de relaties tussen de twee gingen snel achteruit.