Al meer dan 1.000 aanmeldingen voor groepsvordering Test-Aankoop tegen Ryanair
Foto: EPA-EFE

Al meer dan duizend mensen hebben zich aangemeld voor de groepsvordering die consumentenorganisatie Test-Aankoop een maand geleden opstartte tegen de Ierse lagekostenmaatschappij Ryanair.

De eerste inleidende zitting van de collectieve rechtszaak zal op 13 september worden ingeleid voor de Franstalige ondernemingsrechtbank van Brussel, zo maakt Test-Aankoop donderdag zelf bekend.

Doel van de classaction-rechtszaak is om een schadevergoeding te krijgen voor de naar schatting 40.000 reizigers die vorige zomer hinder ondervonden van de verschillende stakingen van Ryanair-personeel op de luchthavens van Zaventem en Charleroi.

Een terugbetaling van hun ticket of herboeking was niet voldoende, oordeelde Test Aankoop, de getroffen passagiers moeten ook een compensatie krijgen. Ryanair weigert dat, omdat de staking volgens hen overmacht was.

Volgens de consumentenorganisatie hebben meer dan 1.000 mensen zich al aangemeld voor de groepsvordering. Test-Aankoop meent dat die passagiers samen recht hebben op minstens zestien miljoen euro. Gedupeerden kunnen zich overigens nog steeds aanmelden op de website.