Locatie van VUB-prof Djalali weer bekend
Amhadreza Djalali Foto: jhp

De echtgenote van de Iraans-Zweedse arts Amhadreza Djalali laat weten dat haar man sinds woensdagavond weer opgesloten zit in de Evin-gevangenis in Teheran. Djalali was een week lang spoorloos.

Ahmadreza Djalali zit al meer dan drie jaar gevangen in Iran. In oktober 2017 werd hij ter dood veroordeeld door het Revolutionaire Hof in Teheran, op beschuldiging van spionage. Zijn ‘bekentenissen’ werden onder dwang afgenomen terwijl hij in afzondering zat. Sindsdien is hij 30 kilogram vermagerd.

Op 29 juli werd de gastdocent aan de VUB zonder voorafgaande waarschuwing meegenomen uit zijn cel in de Evin-gevangenis. Hij werd daarbij geblinddoekt en onder druk gezet om nieuwe bekentenissen af te leggen– zo niet, zou Iran ermee dreigen de doodstraf uit te voeren. Meer dan een week lang was niet geweten waar Djalali werd vastgehouden.

Sinds woensdagavond zit hij dus weer in de Evin-gevangenis. ‘We weten nu gelukkig weer waar professor Djalali zich bevindt maar daarmee is het werk uiteraard niet ten einde’, zegt Lore Van Welden, woordvoerder van Amnesty International Vlaanderen. ‘Amnesty zal blijven campagne voeren tot de doodstraf tegen de man wordt vernietigd en hij vrij terug bij zijn gezin kan zijn.’