De Amerikaanse president Donald Trump brengt vandaag een bezoek aan El Paso en aan Dayton. In beide steden vond afgelopen weekend een dodelijke schietpartij plaats. Bij vertrek in Washington D.C. sprak Trump kort de pers toe. Daarbij legde hij de kritiek dat zijn taalgebruik aanzet tot haat kordaat naast zich neer.

Trump bracht woensdag eerst een bezoek aan Dayton, waar een schietpartij plaatsvond die aan negen mensen het leven heeft gekost. Over de achtergrond van de schietpartij bestaat nog geen duidelijkheid. De Amerikaanse president bezocht overlevenden van de schietpartij en hulpdiensten in het Miami Valley Hospital. Buiten dat ziekenhuis werd Trump verwelkomd door tientallen demonstranten die een 'Baby Trump' heteluchtballon hadden opgelaten.

Na het bezoek aan Dayton vertrok de president naar El Paso, waar 22 mensen gedood werden door een racistische schutter.

Toen Trump eerder op de dag vertrok vanuit het Witte Huis in Washington kwam hij nog even terug op de kritiek die de voorbije dagen tegen hem werd geuit. Tegenstanders stellen dat Trump met forse uitspraken, tegen onder meer migranten en Mexicanen, heeft bijgedragen tot een klimaat waarin racistische schietpartijen kunnen plaatsvinden.

'De recente schietpartijen hebben niets te maken met president Trump’, sprak Trump zelf. De beschuldigingen voor het aanwakkeren van rassenhaat zijn volgens hem afkomstig van ‘mensen die daar politiek profijt uit willen halen’.

‘Ik denk dat mijn retoriek mensen samenbrengt. Ons land doet het ongelooflijk goed’, zo verklaarde hij nog. ‘Ik maak me zorgen over de opgang van gelijk welke haatgroepering. Ik hou daar niet van.’

Protest gepland

Trump heeft eerder al aangekondigd dat hij onder bepaalde voorwaarden werk wil maken van strengere controles van mensen die wapens wil aankopen. Hij beklemtoonde woensdag dat er een grote ‘politieke appetijt’ bestaat voor die background checks. Voor een beperking van het aantal types wapens dat mag verkocht worden, en dan vooral een ban op de verkoop van aanvalswapens, bestaat volgens hem echter geen politieke consensus.

Ook in El Paso is een protest gepland tegen het bezoek van Trump. Het Democratische Congreslid Veronica Escobar, die El Paso vertegenwoordigt, heeft ook geweigerd om Trump te ontmoeten.