Open VLD wil Vlaamse regeringsdeelname mogelijk koppelen aan federale
De partijkopstukken Dewael, Somers, Rutten, De Croo en De Block op de laatste meeting voor 26 mei. Foto: bart dewaele

Open VLD roept het partijbureau samen om zich te buigen over regeringsdeelname. Dat gebeurt maandag, ‘of vroeger als de politieke actualiteit dat vereist’. De liberalen willen een federale regeringsdeelname mogelijk koppelen aan een Vlaamse.

Open VLD verwacht vandaag of de komende dagen telefoon van Vlaams informateur Bart De Wever. ‘Voor we kunnen beslissen of we al dan niet meestappen in een Vlaamse formatie, moeten we een stand van zaken krijgen van de voorzitster’, zegt volgens het persbureau Belga een partijtopper. ‘Tot nog toe werd de informatie van aan de onderhandelingstafel immers enkel verspreid op een “need to know”basis’.’

De liberalen verwachten dus dat het nu echt niet lang meer zal duren. ‘Van ons moet geen grote weerstand worden verwacht, behalve tegen een regering met Vlaams Belang’, valt te horen. ‘Een Vlaamse regering met N-VA zal inhoudelijk geen probleem zijn.’

'Samen uit, samen thuis' 

Verwacht wordt dat Open VLD er sowieso bij is in de Vlaamse regering: ofwel met N-VA en SP.A (Bourgondisch) ofwel met N-VA en CD&V (Zweeds). Toch wordt er hier en daar gespind dat Bart De Wever even goed kan kiezen voor een coalitie met SP.A en CD&V en dus zonder de liberalen. In dat geval stappen de liberalen ook niet in een federale regering.

‘De kans dat we er niet bij zijn in Vlaanderen, is klein’, zegt een kopstuk, volgens Belga. ‘Maar als we op Vlaams niveau geloosd worden, zullen we ook federaal niet meedoen. Het is samen uit, samen thuis, net zoals bij de vorige regeringsvorming’, waarschuwt hij. Toen ‘brak’ Open VLD binnen in de Vlaamse regering nadat de partij ook in de federale regering een plaats kreeg.

De koppeling tussen beide regeringsvormingen wordt een belangrijk onderwerp op het komende partijbureau. De liberalen zullen zich er ook buigen over de concrete eisen die ze op tafel zullen leggen bij een formele onderhandeling.