Wereldrecordhouder Cambodja zet mes in aantal feestdagen
Battambang. Foto: VUM

De Cambodjaanse regering is van plan om vanaf volgend jaar het aantal officiële feestdagen terug te dringen. Het land doet dat omdat internationale investeerders hun beklag hadden gedaan over het grote aantal dagen waarop niet gewerkt wordt.

Cambodja telt 28 officiële feestdagen. Dat is het hoogste aantal ter wereld. Zes ervan zouden worden geschrapt: onder meer de dag van de mensenrechten en een boeddhistisch feest dreigen voor de bijl te gaan.

Cambodja zet het mes in het aantal feestdagen omdat internationale investeerders hun beklag hadden gedaan over het grote aantal dagen waarop niet gewerkt hoeft te worden, zo heeft woordvoerder van de communistische regering uitgelegd aan Phnom Penh Post. Eerste minister Hun Sen heeft een besluit daarover ondertekend, zo meldt de krant nog.

Bij de zes feestdagen die moeten sneuvelen, bevinden zich ook de internationale dag van de mensenrechten (10 december), kinderdag (1 juni) en vredesakkoord van Parijs-dag (23 oktober). Met die laatste feestdag wordt herdacht dat in 1991 een overeenkomst werd bereikt die een officieel einde maakte aan een gewelddadig conflict tussen Vietnam en Cambodja.

De lijst met te schrappen feestdagen bevat volgens Khmer Times daarnaast nog de boeddhistische gedenkdag Magha Puja, de verjaardag van koning Norodom Sihamoni en de Nationale Herdenkingsdag, een van de verschillende dagen ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Rode Khmer.

Het Zuidoost-Aziatische land blijft wel een van de landen met de meeste officiële feestdagen. Volgens de website World Atlas zal de eerste plaats nu wel worden overgenomen door Sri Lanka, met 25 feestdagen.

Ons land kent er twaalf: nieuwjaarsdag, Pasen en paasmaandag, 1 mei, O.L.H. Hemelvaart, Pinksteren en pinkstermaandag, de nationale feestdag, O.L.V. Hemelvaart op 15 augustus, Allerheiligen, 11 november wapenstilstand en Kerstmis.