EK wielrennen in Alkmaar: Nederland wint allereerst mixed relay en pakt op eerste dag meteen twee keer goud
Foto: EPA-EFE

De Nederlandse ploeg heeft zich tot Europees kampioen Mixed Team Relay gekroond, een discipline die voor het eerst op een EK werd afgewerkt. De Nederlanders haalden het voor Duitsland en Italië. De Belgische formatie finishte op een vierde plaats.

De nieuwe discipline kon nog niet meteen rekenen op veel belangstelling in Europa, slechts acht landen vaardigden deelnemers af en door de moeilijke datum, daags voor de tijdrit bij de elite, ging het meestal ook niet om specialisten tegen de klok.

Eerst vertrokken drie mannen voor één rondje, zodra de tweede man over de finish passeerde, was het de beurt aan de vrouwen, de tijd van de tweede vrouw aan de finish was de eindtijd.

Slovakije trapte het EK als eerste op gang, geen toptijd, 59:17 en ze zouden als laatste finishen. Uitkijken was het naar de prestaties van de Fransen, Duitsland, Nederland, Italië en onze landgenoten: Thomas De Gendt, Otto Vergaerde, Lawrence Naesen, Lotte Kopecky, Sofie De Vuyst en Sanne Cant. Naesen moest al snel zijn kompanen laten rijden, het duo moest lang alleen op pad en de Belgen zouden vrede moeten nemen met een vierde stek.

Italië bezette daarna even de hotseats, maar toen de Nederlandse ploeg aan de bak moest, werd die chrono van de tabellen geveegd en doken zij 1:24 onder hun tijd. Alleen de Duitse vrouwen waren toen nog onderweg, maar zij kwamen 14 seconden tekort voor het goud. Zilver dus voor Duitsland, brons voor Italië en goud voor Nederland met Koen Bouwman, Bauke Mollema, Ramon Sinkeldam, Floortje Mackaij, Riejanne Markus en Amy Pieters, goed voor de eerste Europese kampioen in deze discipline.

Italiaan Piccolo pakt tijdritgoud bij junioren

De Italiaan Andrea Piccolo heeft de tijdrit bij de junioren gewonnen op het EK in het Nederlandse Alkmaar. Hij legde het parcours van 22,4 km af in 26:52, 12 seconden sneller dan thuisrijder Lars Boven en goed voor een gemiddelde van 50,025 km/uur, hij was daarmee de enige die meer dan 50 per uur reed. Met Enzo Leijnse stond nog een tweede Nederlander op het podium. Hij strandde op 14 seconden.

De Belgen eindigden niet in de top tien. Onze landgenoot Lars Van Ryckeghem finishte als 23e, op 1:43 van het goud. Lucas Rogiers eindigde als 26e, op 1:51. Er namen 59 renners deel aan het EK in Alkmaar.

Piccolo, ook al Italiaans kampioen tegen de klok, volgt op de erelijst Remco Evenepoel op. Hij finishte toen in 2018 als zesde en pakte brons op het WK tijdrijden in Innsbruck waar Evenepoel eveneens goud won.

Nederland boven

Vanochtend ging de eerste gouden medaille naar eerstejaars-juniore Shirin van Anrooij. Zij deed over de 22 kilometer iets meer dan een halfuur. Opvallend detail: Van Anrooij wordt getraind door ex-triatleet Marc Herremans. De Russische Aguil Gareeva deed er twee seconden langer over, de Zweedse Olausson moest al 41” toegeven op de Zeeuwse. De als zevende gestarte Gareeva stond bijna de ganse wedstrijd aan de leiding maar moest lijdzaam toezien hoe de als laatste gestarte van Anrooij alsnog twee seconden van haar besttijd afkneep. De Belgische meisjes kwamen er niet aan te pas. Julie De Wilde deed met 32’10” net geen twee minuten trager dan de Nederlandse winnares, goed voor een veertiende plaats.

Elena De Bouck finishte na 33’56” en was daarmee 3’39” trager dan van Anrooij, wat haar op de 33ste plaats deed eindigen.