Marokkaan gearresteerd om haatbericht over Belgische vrijwilligers in short
Beeld dat in de Marokkaanse media gebruikt wordt van de vrijwilligers Foto: rr

Een 26-jarige leraar deed maandag een oproep op Facebook tot onthoofding van Belgische vrijwilligers van de vzw Bouworde in Marokko. De man werd opgepakt, meldt de Marokkaanse politie.

De vrijwilligers waren op de Marokkaanse tv te zien in een reportage over hun werk op een bouwterrein in Adar. In dat filmpje waren meisjes en jongens aan het werk in een short, ze herstelden er een straat.

De Marokkaanse leraar riep via Facebook op om de meisjes te onthoofden wegens hun kledingkeuze. De man woont in Tanger, zowat 800 km verwijderd van waar de Belgische vrijwilligers werkten.

De staatsveiligheid pakte de man op, 'wegens de publicatie van een haatboodschap op Facebook', aldus een persbericht van de Marokkaanse Staatsveiligheid. Hij zal worden vervolgd 'wegens het aanzetten tot terroristische daden'.

Het filmpje van de vrijwilligers lokte elders nog boze reacties uit. Ali El Asri, van de regerende Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) uitte zijn woede om de kledijkeuze van de vrijwilligers op Facebook.

'Geen concreet gevaar'

De jonge vrijwilligers werkten samen met een lokale vereniging, zo leggen ze uit in het filmpje. ‘De mensen zijn erg aardig en vriendelijk, ik hou van Marokko’, zei Luna, een van de meisjes die in de video werd geïnterviewd. Bouworde laat in een reactie op zijn website weten de bedreigingen die werden geuit te betreuren. 'De lokale politie spreekt niet van een concreet gevaar voor onze vrijwilligers aangezien de leerkracht in kwestie op zo’n 800 kilometer van de regio waar onze vrijwilligers actief zijn werd gearresteerd, maar neemt elke vorm van bedreiging ernstig.' Bouworde benadrukt dat er ondanks enkele negatieve reacties van extremisten veel positie reacties zijn. 'De lokale bevolking is onder de indruk van het werk van de vrijwilligers.'