398 kilo heroïne onderschept die onderweg was naar Antwerpen
Foto: WDK

In een scheepscontainer vol handdoeken en badjassen is in de Engelse havenstad Felixstowe 398 kilo heroïne gevonden. Een van de grootste vangsten in Groot-Brittannië ooit.

Dealers hadden aan de heroïne op straat ruim 43 miljoen euro aan kunnen verdienen. De drugs zijn in beslag genomen en zeker drie mensen zijn opgepakt dankzij een internationale politieactie, die de Britse autoriteiten dinsdag naar buiten hebben gebracht.

De Britse justitie had een containerschip dat, wellicht vanuit Oman en met tussenstops, op weg was naar Antwerpen in het vizier gekregen. Het schip meerde op 1 augustus aan in het Engelse Felixstowe. De container werd van boord gehaald en de heroïne werd verwijderd, waarna de container werd teruggeplaatst. Na aankomst in Antwerpen ging de container per vrachtwagen door naar Rotterdam, geobserveerd door de politie.

In het Nederlandse Hoogvliet werden maandag twee mensen opgepakt toen ze vermoedelijk de heroïne uit de container wilden halen. Het gaat om een Rotterdammer en een man van wie de woonplaats en de nationaliteit nog niet bekend zijn. Over de verdere omstandigheden wil het parket in Rotterdam niets zeggen, omdat het onderzoek nog loopt.

Gelijktijdig arresteerden de Britse autoriteiten een mogelijke handlanger, afkomstig uit Bromsgrove in het Engelse graafschap Worcestershire.

Volgens de Britse krant The Guardian was ook de Belgische politie bij de operatie betrokken. Britse media noemen de drugsvangst één van de grootste ooit in het Verenigd Koninkrijk.