Activisten vernielen huurauto’s toeristen op Mallorca
De linkse, marxistische organisatie is tegen massatoerisme. Foto: EPA

In Palma, de hoofdplaats van het Spaanse eiland Mallorca, hebben antitoerisme-activisten van de organisatie Arran huurauto’s onder handen genomen. Arran plaatste zelf beelden van de actie online.

Op een filmpje dat Arran via sociale media verspreidt, is te zien hoe gemaskerde activisten graffiti op wagens spuiten, banden lek prikken en autoruiten inslaan. Volgens Arran is het eiland ‘verzadigd’ door meer dan 100.000 huurauto’s. Ze zien het toerisme ook als de oorzaak van stijgende vastgoedprijzen en toenemende milieuvervuiling.

De Spaanse politie heeft een onderzoek geopend nadat een autoverhuurbedrijf een klacht had ingediend en onderzoekt nu of er nog andere gedupeerden zijn.

 

 

Hereniging van de Catalaanse landen

Arran werd opgericht in 2012 en is een extreemlinkse jongerenorganisatie van een Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging, Esquerra Independentista. De organisatie streeft naar politieke en economische onafhankelijkheid van de ‘Catalaanse landen’ en een hereniging van die gebieden, waartoe naast bijvoorbeeld Catalonië en Valencia onder meer ook Mallorca gerekend wordt.

In 2017 kwam de organisatie in de media na een aanval op een bus met toeristen. Activisten deden toen de bus stoppen, prikten de banden lek en spoten slogans op de zijkant van de bus. Ook beelden van die actie werden online gezet, met de caption ‘massatoerisme vernielt buurten en veroordeelt de werkende mensen tot ellende’.