Domino’s slaat massaal ingrediënten in uit vrees voor tekorten
Foto: AFP

Pizzaketen Domino’s heeft voor 7 miljoen pond (zo’n 7,6 miljoen euro) aan ingrediënten ingeslagen uit vrees voor tekorten bij een harde Brexit, bericht The Guardian.

De Britse vestigingen van pizzaketen Domino’s kopen hun bloem en kaas in Groot-Brittannië zelf, maar importeren ook heel wat producten. De tomatensaus bijvoorbeeld komt uit Portugal.

Gevreesd wordt dat als het Verenigde Koninkrijk op 31 oktober uit de Europese Unie stapt zonder akkoord, er lange wachtrijen zullen ontstaan aan de grens. Dat is vooral nefast voor de handel in verse voeding. Naast mogelijk bederf, wordt ook gevreesd voor hogere prijzen bij heel wat producten.

De nieuwe premier Boris Johnson lijkt alvast aan te sturen op een no-deal-Brexit, waardoor het volgens het bedrijf ‘waarschijnlijker is geworden dat er tekorten zullen zijn’. Daarom heeft het bedrijf voor zeven miljoen pond aan ingrediënten ingeslagen.

Het is niet het enige probleem waar Domino’s mee te kampen heeft in Groot-Brittannië. Het bedrijf, oorspronkelijk een Amerikaans merk, is in een conflict verwikkeld met zijn Britse en Ierse franchisenemers. Die willen een groter aandeel in de winst. Zolang het conflict niet opgelost raakt - het bedrijf zelf verwacht dat dat nog maanden kan duren - komen er ook geen nieuwe vestigingen bij.

Domino’s heeft daarnaast te lijden onder de concurrentie van maaltijdleveranciers als Deliveroo en Uber Eats.