Bondscoach Rik Verbrugghe op EK in Alkmaar na het overlijden van Bjorg Lambrecht: “Iedereen moet dit op zijn manier verwerken”
Foto: Marc Van Hecke

Bondscoach Rik Verbrugghe is momenteel met de Belgische selectie op het EK wielrennen in Alkmaar. De renners stroomden maandag toe in het teamhotel toen ook het nieuws ook binnensijpelde van het overlijden van Bjorg Lambrecht. “Dit komt hard aan, we hebben even samen gezeten met de renners, een gesprek gevoerd en iedereen verwerkt dit nu op zijn manier”, vertelde de bondscoach.

LEES OOK. Wielerwereld in shock door overlijden Bjorg Lambrecht (22): het peloton is zijn Kleine Koning kwijt “door pech, brute pech”

LEES OOK. Eerbetoon aan Bjorg Lambrecht: elk team rijdt zeven kilometer aan de kop van het peloton

Het EK in het Nederlandse Alkmaar start woensdag met de tijdritten voor de junioren en ook de mixed team relay, een nieuwe discipline waar Lotto-Soudalrenners Thomas De Gendt en Lawrence Naesen aan de slag gaan, samen met Otto Vergaerde die de geblesseerde Jonas Rickaert vervangt.

“Alle tijdrijders stroomden maandag toe in het hotel toen het nieuws ook binnenviel van Bjorg Lambrecht”, aldus de bondscoach. “Uiteraard was iedereen enorm onder de indruk en van slag. Bjorg was iemand die graag gezien was in het peloton. We hebben iedereen samengeroepen, een kleine babbel gedaan, een beetje groepstherapie of hoe moet je dat ook noemen. Je weet ook, in zo’n situatie, iedereen moet dat op zijn manier verwerken en het is een heel moeilijk gegeven, zo’n plots verlies. Het is heel triestig, voor zijn familie, zijn team, zijn ploegmaten, zijn vrienden, iedereen die hem lief was.”

De Gendt en Naesen zijn dus aanwezig in Alkmaar. Rijden ze ook de mixed team relay? “Voorlopig ga ik daar wel van uit”, gaat de bondscoach verder. “We zullen ook de beslissing van Lotto Soudal respecteren en elke renner mag zelf een eigen keuze maken of hij wel of niet wil koersen. Dat geldt ook voor de renners die later op dit EK nog aan de slag gaan tijdens de wegrit. Het is nog vroeg, we moeten de dingen afwachten. Dinsdagvoormiddag verkennen we met de renners het parcours van de tijdrit. Dat zal deugd doen, dan kan iedereen zijn zinnen even verzetten.”

“Ik ga er wel van uit dat we dit EK met een rouwband afwerken”, eindigt de bondscoach. “Dat zijn praktische dingen waar we nog niet echt mee bezig zijn geweest, maar uiteraard is Bjorg in onze gedachten. Als coach heb ik met Bjorg weinig samengewerkt, maar ik ken hem wel heel goed. Hij trainde regelmatig in de Ardennen en vertoefde daar dan met zijn ouders. Hij was heel hard met zijn vak bezig. Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Ja, hij was een groot talent, maar op dit moment doet dat er eigenlijk niet toe: talent of niet, zijn dood is een groot verlies voor iedereen die hem lief had, niet alleen voor de wielerwereld.” (belga)