Bjorg Lambrecht (Lotto-Soudal) is na een zware val in de Ronde van Polen overleden. Dat meldt Lotto-Soudal.

De 22-jarige wielrenner, die bekend stond als een klimtalent, kwam ongeveer halfweg in de derde etappe zwaar ten val. Volgens Poolse media moest Lambrecht uitwijken en kwam hij met hoge snelheid op een betonnen duiker langs de weg terecht. Door de regen was het parcours spekglad. 

'We weten niet waardoor hij viel, het gebeurde op een totaal vlakke weg', zegt wedstrijddokter Ryszard Wisniewski. 'We hebben ter plekke geprobeerd hartmassage te geven en hebben een helikopter opgeroepen. Maar zijn toestand bleek te ernstig om hem per helikopter te vervoeren. We hebben dan ter plekke meer reanimatie gedaan en zijn daar in de ambulance mee doorgegaan.'

In het ziekenhuis is hij tijdens de operatie overleden. 'De grootst mogelijke tragedie die de familie, vrienden en teamleden van Bjorg kon overkomen, is gebeurd', zo meldt zijn ploeg. 'Rust in vrede, Bjorg.'

De podiumceremonie in Zabrze werd afgelast. De vierde rit wordt geneutraliseerd. De renners zullen van start tot finish in groep rijden. 

Groot talent

Lambrecht, een tweedejaarsprof, stond bekend als een groot talent, zeker als er bergop moet gereden worden. Dit seizoen was hij nog de beste jongere in de Dauphiné, een WorldTour-wedstrijd waar hij voor het eerst aan deelnam. In het voorjaar verbaasde hij met sterke prestaties in de Ardennenklassiekers. Zo werd hij vijfde in de Brabantse Pijl en vierde in de Waalse Pijl.

Bij de jeugd was hij al een wereldtopper. Zowel in de Tour de Savoie als de Ronde van de Toekomst eindigde hij als tweede, achter de jongste Tourwinnaar Egan Bernal.

In Polen was hij zich aan het voorbereiden op de Vuelta.

Verslagenheid

De wielerwereld reageert verslagen op het tragische nieuws.