Het personeel van de gevangenis in Brugge gaat stilaan terug aan het werk volgens het normaal werkregime. Dat meldt de socialistische vakbond ACOD.

Nadat een gedetineerde, de Tsjetsjeense worstelkampioen Izyaur Mutaliev, eind juli drie cipiers zwaar had toegetakeld op de afdeling Hoge Veiligheid, schakelde het personeel over op minimaal regime. Dat betekende dat de acht gedetineerden op die afdeling hun cel niet mochten verlaten. Ze kregen geen bezoek, wandeling of douches.

Maandag werd een volledige voormiddag overlegd tussen de lokale directie, de vakbonden en het personeel. Er werd tegemoetgekomen aan de eis van het personeel om de ‘gevaarlijkste gevangene’ Ringo De Witte over te plaatsen naar het Forensisch Psychiatrisch Centrum (FPC) in Gent. Dat gebeurt donderdag in plaats van eind augustus zoals eerst beloofd. Daarom gaat het personeel nu geleidelijk terug aan de slag. ‘Vanaf dinsdag zullen alle afdelingen weer volgens de normale dagshifts werken’, aldus Kris Crevits van het ACOD.

De gedetineerde heeft een verleden van agressie tegen medegedetineerden en gevangenispersoneel.

In november 2018 heeft een rechter daarom beslist dat hij geïnterneerd moet worden. De kamer voor de bescherming van de maatschappij (KBM) wees hem in maart 2019 toe aan het Gentse FPC, maar in april kreeg die beslissing een prioritaire status. Toch liet de plaatsing op zich wachten omdat het FPC Gent tijd nodig had om de intakeprocedure grondig uit te voeren.