Gouverneur Puerto Rico opgestapt na schandaal, nog geen duidelijkheid over opvolger
Rossello kondigde zijn ontslag aan in een televisietoespraak. Foto: REUTERS

De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello, is vrijdag zoals aangekondigd opgestapt. De afgelopen dagen waren er massale protesten tegen Rossello, die in chatgesprekken vrouwonvriendelijke en homofobe uitspraken had gedaan.

Wie de opvolger van Rosello wordt, staat nog niet helemaal vast. Rossello benoemde woensdag staatssecretaris en partijgenoot Pedro Pierluisi. De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde diens nominatie al goed, maar de Senaat nog niet. De stemming zal pas volgende week plaatsvinden.

Niettemin liet Pierluisi weten op Twitter al ingezworen te zijn. Later verklaarde hij op een persconferentie dat hij erkende dat er een ‘juridische controverse’ is, maar ook dat ‘de bevolking van Puerto Rico er zeker van kan zijn dat hun regering in goede handen is’.

Rossello kwam in het oog van een storm terecht nadat een centrum voor onderzoeksjournalistiek half juli de inhoud van chatgesprekken tussen hem en elf hooggeplaatste lokale (ex-)verantwoordelijken bekendmaakte. De twaalf lieten zich in een privégroep van de berichtendienst Telegram regelmatig laatdunkend uit over vrouwen en homoseksuelen en viseerden daarbij onder andere zanger Ricky Martin. De berichten dateren van eind 2018 en begin dit jaar. Sindsdien werd er massaal geprotesteerd tegen de gouverneur en heel wat mensen kwamen op straat om zijn ontslag te eisen.

De Democraat weigerde aanvankelijk terug te treden, maar kondigde wel aan dat hij zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat zal stellen bij de verkiezingen. Dat bleek echter niet voldoende om de woede van het volk te koelen. Vorige week liet Rossello dan weten dat hij toch zou opstappen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig