Het Zweedse openbare ministerie eiste een celstraf van zes maanden tegen de Amerikaanse rapper A$ap Rocky. Hij werd aangeklaagd voor slagen en verwondingen na een straatgevecht en zat al een maand in voorhechtenis. De rapper en zijn entourage mogen het land verlaten, in afwachting van de uitspraak.

A$ap Rocky en zijn entourage zullen niet langer in voorhechtenis vastgehouden worden, en mogen Zweden verlaten tot de uitspraak rond is. Het verdict zal op 14 augustus vallen, het is aan de rechter om te beslissen over het lot van de rapper. President Trump, die de zaak van dichtbij volgde, tweette al dat de rapper onderweg is naar de Verenigde Staten.

 

Het openbaar ministerie vroeg nochtans een celstraf van zes maanden. ‘Ik zie geen andere mogelijkheid dan een celstraf’, zei procureur Daniel Suneson. Hij wees de verdediging van de rapper af, en zei dat er geen sprake was van zelfverdediging. Volgens Suneson viel A$ap Rocky het vermeende slachtoffer aan en was er sprake van buitensporig geweld. Suneson zei dat Mayers en zijn bodyguard de mogelijkheid hadden om van de situatie weg te wandelen, en dat geweld niet nodig was.

De vriend van het vermeende slachtoffer getuigde dat de rapper en zijn team volgens hem niet bang waren, zoals A$ap Rocky eerder beweerde. Hij zei dat zijn vriend omsingeld werd door vijf mensen, en dat ook hij werd aangevallen door de rapper en zijn team.

Goede douche

Eerder vandaag sprak Mayers de rechtbank toe. Hij zei dat hij graag een goede douche zou nemen, en dat hij zijn moeder wil zien. Hij staat ook open voor vrijwilligerswerk en zou graag andere Zweedse artiesten ontmoeten. Ook de bodyguard nam even het woord. Hij verklaarde dat hij veel respect heeft voor zijn baas, en omschreef hem als een ‘goedhartig man’. Hij voegde eraan toe dat A$ap Rocky zich mengde in het gevecht omdat het twee tegen één was, en hij hem wou verdedigen. De man beaamde eerdere uitspraken van Mayers, die zei dat hij vaak wordt aangevallen. Ook gaf hij aan dat het vermeende slachtoffer zich raar gedroeg.

Internationale aandacht

De zaak kreeg ook in de VS grote aandacht, onder meer omdat de Amerikaanse president Donald Trump bij de regering in Stockholm tevergeefs gelobbyd heeft voor een vrijlating op borgtocht, hoewel dat niet mogelijk is in Zweden. De Amerikaanse krant The Washington Post schreef dat president Donald Trump een afgevaardigde naar Zweden had gestuurd om te onderhandelen over de vrijlating van A$ap Rocky.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig