Vier doden en gewonden door aardbeving in Indonesië
Mensen vluchten naar buiten na de aardbeving. Foto: AP

De aardbeving die vrijdagavond lokale tijd de hoofdstad Jakarta op het Indonesische eiland Java trof, heeft vier dodelijke slachtoffers gemaakt. Voor delen van de eilanden Java en Sumatra werd een tijdlang het tsunamialarm afgekondigd, maar dat werd opgeheven. Dat heeft het geofysische instituut van het land laten weten. De kracht van de beving werd ook naar beneden herzien, van magnitude 7,4 naar 6,9.

Drie mensen zijn overleden aan een hartaanval tijdens de aardbeving, aldus een woordvoerder van het nationale rampenbeheeragentschap. Een vierde slachtoffer maakte een dodelijke val toen die naar buiten vluchtte tijdens de aardbeving.

Vier mensen zijn gewond geraakt. Duizend mensen werden geëvacueerd, maar konden opnieuw naar huis eens de autoriteiten hen ervan overtuigd hadden dat het gevaar was geweken. Zowat 200 gebouwen zijn beschadigd en 13 woningen zijn vernield.

De aardbeving gebeurde omstreeks 19.30 uur lokale tijd, met het epicentrum op 147 kilometer ten zuidwesten van Sumur in de provincie Banten, op een diepte van 10 kilometer. Volgens de autoriteiten was er een risico op golven van drie meter hoog. 

Media berichtten over paniek onder inwoners van een flatgebouw in de hoofdstad Jakarta. Ze liepen de straat op, toen het flatgebouw heen en weer bewoog en er krakende geluiden te horen waren. Jakarta ligt aan de noordwestkust van Java.

Indonesië ligt op de zogenaamde Pacifische Ring van Vuur, die bekendstaat om zijn geregelde aardbevingen en vulkaanuitbarstingen.
Op 26 december 2004 veroorzaakte een zeebeving met een magnitude 9,1 voor Sumatra een enorme tsunami. In de regio rond de Indische Oceaan vielen zo'n 230.000 doden.

Vier doden en gewonden door aardbeving in Indonesië
Een kaart van de Amerikaanse Geological Survey toont het epicentrum van de beving. Foto: EPA-EFE