Afbraak Pont des Trous van start gegaan in Doornik tot ongenoegen van Marghem
Foto: BELGAONTHESPOT

De afbraak van de Pont des Trous (Gatenbrug) in Doornik is vrijdagochtend om 6 uur van start gegaan. Onder meer minister van Energie Marie Christine Marghem, zelf uit Doornik, tekende present.

‘Omdat een Doornikenaar zijn stad beleeft in goede en slechte tijden, sta ik sinds het krieken van de dag aan onze Pont des Trous om te zien hoe institutionele azijnpissers de strijd aangaan met een beschermd monument, zonder voorafgaande procedure, onder het toeziend oog van lokale potentaten', schreef Marghem op Facebook. Ze betreurt ook dat geen enkele steen genummerd werd, om de brug weer te kunnen opbouwen, en laakt een gebrek aan empathie ten overstaan van de bevolking.

De Pont des Trous bakent het einde van het historische hart van Doornik af. Het is een van de meest prestigieuze overblijfselen van de middeleeuwse militaire architectuur in België en een van de laatste drie militaire rivierbruggen die nog bestaan in de wereld.

De brug, gebouwd op het einde van de 13de eeuw, is echter niet geschikt voor de moderne binnenvaart. Eerder dit jaar werd beslist om ze af te breken en weer op te bouwen in een soortgelijke stijl. Daardoor wordt het mogelijk om zwaardere schepen - tot 2.000 ton - te laten doorvaren in het kader van de Seine-Scheldeverbinding. De middeleeuwse torens van de brug blijven wel staan.

Overigens was de Pont des Trous zoals die er vanmorgen nog stond, ook niet meer de originele brug uit de 13de eeuw. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de brug zwaar beschadigd door bombardementen van de Britten. Na de oorlog werd ze heropgebouwd en al eens verhoogd om grotere schepen door te laten.

 

 

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig