Energiecentrale Langerlo dit najaar tegen de grond
De leegstaande energiecentrale in Langerlo, Genk. Foto: Sven Dillen

De leegstaande energiecentrale in Langerlo, in Genk, wordt binnenkort afgebroken. Er zal op de site van 22 hectare ruimte vrijgemaakt worden voor nieuwe bedrijven, meldt VRT NWS vrijdag.

Midden mei had het het Luxemburgs bedrijf BTK nog plannen bekendgemaakt om twee nieuwe gascentrales in Langerlo te bouwen. Dat zou met steun uit Qatar gebeuren. Eind mei ontkende Qatargas echter dat het betrokken was bij het miljardenproject. Er was ook sprake van de bouw van twee centrales in Vilvoorde.

‘BTK had ons beloofd dat er tegen 15 juni duidelijkheid zou zijn, maar we hebben er niets meer van gehoord. Ik ga er dan ook van uit dat dat project niet meer doorgaat op de site van Langerlo’, zegt burgemeester van Genk Wim Dries.

Wel duidelijk is dat de afbraakwerken van de centrale van Langerlo in het najaar starten. ‘Bedoeling is dat de 22 hectare aan industrieterrein beschikbaar wordt voor nieuwe bedrijven’, zegt Dries. ‘De afbraakwerken gebeuren door een Genkse firma, en daarna zullen we moeten bekijken welke nieuwe bedrijven zich daar willen vestigen.’