Harry Potter nog steeds populair: boek verkocht voor 31.000 euro
De eerste edities van het boek brengen heel wat geld op. Foto: REUTERS

Een van de eerste edities van Harry Potter en de Steen der Wijzen is geveild voor 28.500 pond (ruim 31.000 euro). De anonieme eigenaar maakte daarmee een flinke winst, want hij kocht het boek destijds voor 1 pond.

Het boek werd woensdag geveild in Engeland op de verjaardag van schrijfster J.K. Rowling en Harry Potter zelf. Het eerste boek over de tovenaarsleerling verscheen in 1997 bij de Londense uitgeverij Bloomsbury. Er werden toen slechts vijfhonderd exemplaren gedrukt, daarom zijn ze nu zo kostbaar.

Er waren drie kopers geïnteresseerd in het boek, en ze boden telefonisch flink tegen elkaar op. Het was uiteindelijk een private verzamelaar die de nieuwe eigenaar van het boek werd.

De eerste edities zijn gemakkelijk te herkennen aan enkele spelfouten. Zo staat op de achterkant ‘philospher’ in plaats van ‘philosopher’, en op de lijst schoolbenodigdheden voor het eerste jaar aan toverschool Zweinstein staat twee keer ‘1 toverstok’ geschreven.

In maart werd een ander exemplaar van de eerste druk verkocht voor bijna 80.000 euro, maar dat was ook gesigneerd door J.K. Rowling.