Record: een tiende van elektriciteitsverbruik dankten we aan de zon
Foto: Johan Eyckens

Een tiende van wat we in juli verbruikten aan elektriciteit was zonne-energie. Dat is een record, zo zegt Eneco, een energieleverancier die gespecialiseerd is in duurzame energie.

De zonnepanelen in Vlaanderen produceerden de voorbije vier weken 426 GWh aan zonne-energie. Dat was goed voor 10% van wat we die weken aan elektriciteit verbruikten, een recordpercentage. In juli vorig jaar haalde de zon een aandeel van 9,5 procent.

Dat blijkt uit een analyse van Eneco op basis van cijfers van het Vlaams Energieagentschap en APERe, de vereniging voor de bevordering van hernieuwbare energiebronnen.

Natuurlijk, het mooie weer (en de lange dagen) zijn een belangrijke reden voor het record. Maar eigenlijk verstoorde de hittegolf en de droogte het rendement van de zonnepanelen ook. Het rendement van de meeste zonnepanelen daalt met ongeveer 0,4 procent per graad boven de 25°C. Op de warmste dag ooit (meer dan 40°C) ging daardoor zo’n 6 procent zonne-energie verloren.

De hoofdreden voor het record is dat er gewoon meer zonnepanelen liggen in Vlaanderen. 

Vlaanderen doet het trouwens veel beter dan Wallonië en Brussel. Volgens cijfers van APERe is Vlaanderen verantwoordelijk voor 75 procent van de totale zonneproductie in ons land, in Wallonië is dat 24 procent en in Brussel 2 procent.

Ter vergelijking: netwerkbeheerder Elia meldde in januari dat 4 procent van onze elektriciteit in heel 2018 kwam van zonne-energie (let wel: het gaat hier om elektriciteitsproductie en niet om verbruik). Met offshore en onshore windenergie erbij, werd  in 2018 meer hernieuwbare energie geproduceerd dan in 2017: 9,8 TWh (terawattuur) of 12 procent aandeel in de hele productie, tegenover 11 procent aandeel in 2017 of 9,3 TWh.

In een eerdere versie hadden we het in dit stuk over 'energieverbruik'. Elektriciteitsverbruik is correcter.