Rwanda sluit grens met Congo wegens ebola
De grensovergang werd donderdag gesloten. Foto: REUTERS

De Rwandese autoriteiten hebben de grens met Congo gesloten, nadat bekend werd dat er in de Congolese miljoenenstad Goma een derde geval van ebola is vastgesteld. Goma ligt op de grens met Rwanda.

In een communiqué spreekt het Congolese presidentschap over een ‘eenzijdige’ beslissing van Kigali. ‘Rwandese burgers mogen niet naar Goma vertrekken. Congolezen mogen (de Rwandese grensstad) Gisenyi wel verlaten, maar niet terug naar binnen. Die beslissing benadeelt Congolezen en expats die in Gisenyi wonen, maar in Goma werken’, luidt het.

De Belgische ambassade in Kinshasa heeft intussen alle Belgen die in Congo verblijven opnieuw gewaarschuwd voor ebola. De virusziekte maakte in het noordoosten op een jaar tijd al meer dan 1.800 doden. Exact een jaar geleden werd een epidemie uitgeroepen in de provincies Noord-Kivu en Ituri.

De verspreiding van het virus bleef lange tijd relatief ingeperkt, maar de recente gevallen in Goma hebben de vrees voor een verspreiding op grote schaal aangewakkerd. Goma, de hoofdstad van Noord-Kivu, telt namelijk 2 miljoen inwoners.

‘Strikte hygiëne’

‘Er bestaat een verhoogd risico op besmetting met het ebolavirus wegens het groot aantal interne reizigers en reizigers tussen de getroffen gebieden en de buurlanden’, klinkt het in de mededeling.

De ambassade raadt Belgen aan zich te houden aan enkele stelregels, zoals een strikte persoonlijke hygiëne, contact met zieke mensen vermijden, de handen vaak en grondig wassen en contact met bloed of andere lichaamsvloeistoffen van zowel gezonde als zieke personen vermijden.