Caster Semenya mag titel toch niet verdedigen op WK atletiek
Foto: BELGAIMAGE

Het Zwitsers hooggerechtshof heeft beslist dat Caster Semenya niet mag deelnemen aan het WK atletiek in Doha zolang haar beroep tegen de beslissing van het IAAF over verplichte hormoontherapie loopt.

Eind september vindt in Doha het WK atletiek plaats, waar Caster Semenya haar titel op de 800 meter wilde verdedigen. Maar het Zwitsers hooggerechtshof trekt een streep door die plannen.

Semenya heeft hyperandrogenisme, waardoor ze van nature een hoge testosteronspiegel heeft. Dat is duidelijk zichtbaar. Ze is groter en gespierder dan haar collega-atletes.

De Internationale Atletiekfederatie (IAAF) besliste vorig jaar dat vrouwelijke atleten met hoge testosterongehaltes pillen moeten slikken om hun testosterongehalte te verlagen, willen ze deelnemen aan bepaalde internationale atletiekdisciplines.

Semenya ving in mei van dit jaar bot bij het sportarbitragehof TAS, maar ging opnieuw in beroep. Het Zwitsers hooggerechtshof besliste nu dat haar beroep niet opschortend werkt. De regels van de IAAF blijven dus gelden.

Wil Semenya deelnemen, dan zal ze hormoontherapie moeten volgen.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig