40-jarige man die vrouw en zoontje voor trein duwde, werd gezocht door Zwitserse politie
Mensen leggen bloemen in het station van Frankfurt Foto: REUTERS
De Zwitserse politie had vorige week al een arrestatiebevel uitgevaardigd voor de 40-jarige man die maandag een achtjarige jongen en zijn moeder voor een hogesnelheidstrein duwde in Frankfurt, zo zegt de Duitse politie. De Zwitserse politie maakte dinsdag ook bekend dat de man eerder dit jaar in een psychiatrisch ziekenhuis verbleef.

De Eritreeër werd in Zwitserland gezocht voor het bedreigen van zijn vrouw, kinderen en hun buurvrouw met een mes, om hen daarna op te sluiten in hun appartement. Hij was bovendien al bekend bij de politie voor ‘andere zulke misdaden in Zwitserland’.

De feiten in Frankfurt speelden zich maandag af. Iets voor tien uur kwam er een hogesnelheidstrein aan op spoor zeven in het station. De man duwde een achtjarige jongen en zijn moeder op de sporen, vlak voor de trein. De moeder kon zichzelf opzij rollen, maar haar zoon werd verpletterd door de trein en stierf ter plekke. Een derde persoon die ook geduwd werd, kwam niet op de sporen terecht. De verdachte, die wegvluchtte, kon even later buiten het station met de hulp van voorbijgangers worden opgepakt.

De Duitse autoriteiten tasten nog in het duister wat het motief betreft voor de daden van de man, die zijn slachtoffers niet zou gekend hebben. De man verklaarde zelf dat hij enkele dagen geleden de trein nam van Bazel naar Frankfurt, maar het is niet duidelijk waar hij daar verbleef of met wie hij contact had. De man stond niet gekend bij het Duitse gerecht, hij was tijdens de feiten niet onder invloed van alcohol of drugs. Vandaag wordt hij voorgeleid voor de onderzoeksrechter, hij wordt aangeklaagd voor moord en poging tot moord.

Psychiatrische behandeling

De Eritreeër, zelf vader van drie kinderen, kwam in 2006 illegaal naar Zwitserland en kreeg er twee jaar later asiel. De Zwitserse politie zei dinsdag dat de verdachte een permanente inwoner is van het Zwitserse kanton Zürich. Buitenlanders kunnen een permanente verblijfsvergunning aanvragen na minstens vijf jaar in Zwitserland gewoond te hebben. Toen de Zwitserse politie zijn huis doorzocht, vonden ze documenten over de psychiatrische behandeling die hij kreeg en over zijn diagnose, aldus de Zwitserse politie dinsdag op een persconferentie. Een woordvoerder van het Duitse parket verzekerde dat ook zij de man zullen laten onderzoeken door experten.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zei dinsdag dat de verdachte bij de Zwitserse autoriteiten bekendstond als ‘goed geïntegreerd’. Seehofer pleit na de aanval voor een grotere politieaanwezigheid in treinstations, en meer cameratoezicht op publieke plaatsen.

Duwaanval

De dader probeerde maandag ook een 78-jarige vrouw op de sporen te duwen, maar dat lukte niet. De vrouw hield er een schouderblessure aan over. Ook verschillende reizigers die de aanval zagen gebeuren, moesten medische bijstand krijgen.

Het is de tweede keer in een week tijd dat iemand in Duitsland overlijdt na op de sporen te zijn ­geduwd. Een 34-jarige vrouw overleed nadat een 28-jarige Serviër, geboren in Duitsland, haar had geduwd op de sporen in Voerde, nabij Düsseldorf. Die aanval speelde zich af op 20 juli, de vrouw stierf een dag later. Die dader, die volgens de politie handelde ‘uit pure moordlust’, was ­bekend bij het gerecht.