Ethiopië plant meer dan 200 miljoen bomen op één dag tegen klimaatverandering
Overheidskantoren sloten de deuren om deel te nemen aan de campagne. Foto: rr

In Ethiopië zijn maandag meer dan 200 miljoen bomen geplant, wat volgens de regering van het Afrikaanse land een wereldrecord is. Het land heeft zelf veel te lijden onder de klimaatverandering.

Maandagmiddag waren al meer dan 224 miljoen jonge boompjes geplant, zo meldt staatsomroep Fana Broadcasting Corporate. Daarmee sneuvelt het vorige, weliswaar officieuze record, dat op naam van India stond.

Voor de gelegenheid bleven de scholen en regeringsinstellingen van het land maandag gesloten. De premier riep zijn landgenoten op om zelf ook aan de slag te gaan, terwijl hij zijn eigen boom plantte in de zuidelijke stad Arba Minch.

Het doel van de Green Legacy-campagne is om in totaal 4 miljard bomen te planten tegen het einde van het jaar.

Ethiopië heeft een snel aanwassende bevolking en weinig vruchtbare grond, samen vormt dat een groot probleem voor het erg verarmde Afrikaanse land. ‘Milieukwesties zijn een belangrijk thema geworden in het land’, stelt het ontwikkelingsprogramma van de VN op zijn website. ‘De grootste problemen zijn de verschraling en de erosie van de grond, het verlies van de biodiversiteit, woestijnvorming, terugkerende droogteperiodes en vervuiling van bodem, water en lucht.’