Het internationale treinaanbod van de NMBS brengt je verder in Europa dan je denkt
Foto: Shutterstock.com
Hoe je op je bestemming voor een citytrip of vakantie geraakt? Met de auto of het vliegtuig natuurlijk. Dat komt het eerste in je hoofd op. Terwijl je evengoed, en met meer comfort, de trein kan nemen naar je reisdoel. Waar brengt het internationale aanbod van de NMBS je naartoe vanaf je dichtstbijzijnde station?

Wanneer je vanuit Belgische stations een internationale reis boekt, denk je meteen aan Londen met de Eurostar of Parijs met de Thalys. Maar er zijn nog veel meer - en veel verdere - bestemmingen mogelijk. Via de site van NMBS Internationaal boek je namelijk reizen die met verscheidene hogesnelheidstreinen worden uitgevoerd, zoals de TGV en ICE. En ook de InterCity-treinen brengen je dagelijks tot over onze landsgrenzen.

Franse avonturen
Laat ons Frankrijk als eerste voorbeeld nemen. Parijs met de Thalys ligt natuurlijk voor de hand, net als Disneyland en de luchthaven Charles de Gaulle, maar verder zijn er nog een twintigtal andere Franse TGV-bestemmingen die je snel en makkelijk kunt boeken via NMBS Internationaal. Je kunt zelfs helemaal naar het zuiden: Avignon, Marseille, Agde, Montpellier, Perpignan, Nîmes, Narbonne, Aix-en-Provence liggen allemaal binnen je bereik met de trein.

Die reis voltrekt zich wel in het nodige comfort, terwijl je de betoverende Franse landschappen door het raam voorbij ziet rollen. En dichter kan natuurlijk ook: in het zuidwesten kun je naar Lyon en Valence sporen, of naar skigebieden als Moûtiers, Bourg St. Maurice en Aîme-la-Plagne. Aan de Atlantische kust is Bordeaux een mogelijkheid. En niet zo ver voorbij de grens kun je een hogesnelheidstrein naar Rijsel, Reims of Straatsburg boeken.

De grens (of het kanaal) over
Mogelijkheden te over dus: het is alleen een kwestie van weten dat er nog een heel netwerk van eindbestemmingen mogelijk is voorbij de meest voor de hand liggende terminus. Dat geldt zelfs voor de Eurostar-treinen die je via de Kanaaltunnel naar Groot-Brittannië brengen. Iedereen weet dat die reis stopt in Londen. Maar als je al afstapt in Ebbsfleet of Ashford, kun je van daaruit naar een paar magische plaatsen in het zuidwestelijke graafschap Kent. Naar Canterbury, bijvoorbeeld, of kastelen bezoeken in Hever of Leeds.

Dezelfde wetten gelden voor Nederland. Amsterdam (inclusief de luchthaven van Schiphol), Rotterdam, Den Haag of Utrecht? Natuurlijk geraak je daar met een internationale trein. Maar  dat geldt ook voor steden als Maastricht en Breda , die je zelfs met een InterCity-trein bereikt, waarna een overstap je ook naar steden als Delft, Tilburg of Eindhoven brengt.

Ook ons allerkleinste buurland, Luxemburg, bereik je via de Intercity naar Luxemburg-Stad, een stuk Unesco-werelderfgoed..

In Duitsland vormen de Duitse ICE-hogesnelheidstreinen de ruggengraat van een netwerk dat je naar metropolen als Berlijn, Keulen, München, Hamburg, Düsseldorf en Frankfurt voert - bij die twee laatste is ook de luchthaven een rechtstreekse stopplaats. Verder ontdek je via de ICE ware schatten als Freiburg im Breisgau, Neurenberg, Baden-Baden, Bonn en Aken, die hun prachtige middeleeuwse stadscentra voor je ontvouwen. Of brengen de treinen je naar Essen, met het al even magnifieke industriële erfgoed.

Iets verderop
Nòg verder dan onze buurlanden geraak je via NMBS Internationaal, , evengoed in Zwitserland, waar de TGV- of ICE-treinen je naar Genève, Zürich, Bazel, Bern of Lausanne brengen. En via Parijs brengt de TGV je dagelijks van daaruit naar Italië - Milaan of Turijn - en zijn er dag- en nachttreinen van exploitant Thello die je evengoed naar Venetië of Genua brengen.

Beetje overweldigd door al die onwaarschijnlijke reisbestemmingen die aan je voeten liggen? Ze vallen vlotjes te boeken via de internationale website van de NMBS, zodat je de hele reis op één reisschema doet. En je haar aanvat in het grootste comfort.
 

Wil je graag een treinticket winnen voor twee naar Parijs? Doe dan snel mee met onze wedstrijd. Klik hier »

Reiskriebels geprikkeld? Ontdek hier het Europese treinaanbod op nmbs-internationaal.com en ga zelf op zoek naar de verborgen plekken van Parijs. »