Er zijn dingen die je gewoon moét ervaren in Parijs. Onvergetelijke bezoeken, maar ook kleine, Instagram-klare belevenissen. Hoe haal je het beste uit een trip naar de Franse hoofdstad, vlak nadat je in Gare du Nord uit je comfortabele, via NMBS Internationaal geboekte internationale trein bent gestapt?

De reis met de trein op zich verliep al uitstekend. Een Thalys geboekt op NMBS Internationaal, waar je alle internationale treinen op één plaats kunt terugvinden. Tijdens de rit rustig achteruit gezakt met een krant, of turend over het Noord-Franse landschap. En dan, zonder de stress van de Périphérique of van het zoeken naar parkeerplaatsen arriveer je opeens in het centrum. Ook parkeerkosten moet je niet betalen, want je bent met de trein.
De reis is alvast goed verlopen. Nu de bestemming nog.

Moet je, wanneer je voor het eerst in Parijs bent, een bezoek brengen aan de Eiffeltoren, de Arc de Triomphe en het Louvre? Ah certainement! Maar laat daarna het echte feest beginnen. Parijs heeft een dicht en makkelijk navigeerbaar metrostelsel dat je toelaat om zelfs binnen een zeer bescheiden tijdsschema toch alle belangrijkste trekpleisters te zien. En als je er voldoende tijd te spenderen hebt, breng je die bij voorkeur op straatniveau door. Maak een wandeling door de straten van de stad, door bijvoorbeeld meteen vanaf je aankomst op de Gare du Nord de Boulevard Magenta af te lopen. Zo kweek je moeiteloos dat je ne sais quoi aan dat de Parijzenaars zo typeert in hun wandel.

Beroemde testimonials
Dat gebeurde ook met een hele rist aan buitenlandse expats die op een bepaald moment in hun leven in de Franse hoofdstad hebben gewoond, en die tijd nooit meer van zich hebben afgeschud. The Doors-zanger en dichter Jim Morrison, die in 1971 naar Parijs verhuisde, schreef tijdens zijn veel te korte verblijf talloze brieven naar vrienden, waarin hij hen aanspoorde om op vakantie te komen in de stad.

Ernest Hemingway, die in diezelfde jaren 20 in Parijs verbleef, noemde de stad "een roerend feest." En Vlaams schrijver en beeldend kunstenaar Hugo Claus, die in de vroege jaren 50 voor enkele jaren in de stad woonde, zei ooit in een interview over Parijs: "Men voelt er zich in contact met het leven."

Niet volproppen
Dat gevoel is evengoed weggelegd voor een bezoeker die Parijs maar enkele dagen aandoet. Het zit hem in de bereidheid waarmee je de drukte van de stad binnendwaalt. Maak met vaste tred kilometerslange wandelingen, meteen vanuit Gare du Nord of door eerst een metro- of taxirit te ondernemen naar de Place Vendôme, de Place de la Concorde of de Place de la Bastille. Daar kan je alle bezienswaardigheden van verre in je opnemen - of ze van dichtbij gaan bezoeken. Zo'n wandeling, of een korte trip met het openbaar vervoer, laat je Montmartre beklimmen. Of flaneer door het Quartier Latin, de Promenade Plantée, de Jardin des Tuileries of de smalle straatjes van het Île Saint Louis. Je kan musea bezoeken, zoals het wereldwijd vermaarde Musée d'Orsay of - vanzelfsprekend - het Louvre. Maar evengoed de oevers van de Seine afwandelen, en even blijven stilstaan bij de pracht van de Pont Neuf.

Laatste tip: prop je dagen niet te vol met musts. Doe het zoals de Parisiens doen: à l'aise. Geef jezelf de tijd om door de stad te dwalen. Flâner, zoals de ware Parijzenaar dat zo mooi noemt. Want Parijs draait niet alleen om de grote ontdekkingen, maar ook om de kleine belevenissen. Kijk omhoog naar de prachtige bouwsels. Ga zitten op het terras van een Bar Tabac, bestel een espresso of een glas wijn in zo'n typische ballon de Paris, en observeer de passanten. Wees gulzig voor het leven. Dan waan je je - voordat je terug op de trein richting België springt - zélf een Parijzenaar.
 

Wil je graag een treinticket winnen voor twee naar Parijs? Doe dan snel mee met onze wedstrijd. Klik hier »

Reiskriebels geprikkeld? Ontdek hier het Europese treinaanbod op nmbs-internationaal.com en ga zelf op zoek naar de verborgen plekken van Parijs. »