De hertogin van Sussex had als gasthoofdredacteur de touwtjes in handen voor het septembernummer van de Britse Vogue. Het is de eerste keer in de geschiedenis van het magazine dat een gastredacteur de septembereditie, traditioneel de belangrijkste van het jaar, mag leiden.

Markle koos als thema ‘forces for change’ en zette vijftien inspirerende vrouwen op de cover. De hertogin koos de vrouwen samen uit met Edward Enninful, hoofdredacteur van Vogue, een proces dat in januari al begon. Deze vrouwen haalden de cover omdat ze volgens Markle en Enninful op een of andere manier een kracht voor verandering zijn.

Markle liet één plekje vrij op de voorpagina van het magazine, dat in de geprinte versie een spiegel zal zijn. ‘De zestiende plek is een spiegel, omdat de hertogin wil tonen dat ook jij een deel uitmaakt van deze veranderingen’, staat te lezen op Instagram. Zelf wou ze liever niet op de cover staan. ‘Ze vreesde dat het opschepperig zou kunnen overkomen’, zegt Enninful in een interview. ‘Ze wou liever focussen op de vrouwen naar wie ze opkijkt.’

Op de cover prijken vrouwen met verschillende achtergronden, politici, modellen, activisten en sporters. Zo staan Jacinda Ardern, eerste minister van Nieuw-Zeeland, klimaatactiviste Greta Thunberg, activiste en actrice Jane Fonda op de cover. LGTB+-activiste, actrice en producer Laverne Cox is de eerste transvrouw die vooraan de Britse Vogue prijkt.

Daarnaast staan ook Adwoa Aboah, gezondheidsactiviste en model, Adut Akech, voormalig vluchtelinge en model, Ramla Ali, voormalig vluchtelinge en bokser, Sinéad Burke, voorvechter voor diversiteit en activiste, Gemma Chan, activiste en actrice, Salma Hayek Pinault, actrice en producer die ook opkomt voor vrouwenrechten, op de voorpagina.

Balletdanseres en actrice Francesca Hayward, Jameela Jamil, die opkomt voor body positivity en acteert, auteur Chimamanda Ngozi Adichie, Yara Shahidi, actrice en activiste en Christy Turlington Burns, model en voorvechter voor gezondheid voor moeders kregen ook een plekje.

Michelle Obama

Het bleef voor Markle niet bij het kiezen van coverfoto’s. Ze interviewde ook de voormalige Amerikaanse first lady Michelle Obama. Er zal ook een interview te lezen zijn van prins Harry met antropologe en biologe Jane Goodall. Deze samenwerking is voor Markle geen sprong in het onbekende. Voor ze trouwde met prins Harry had ze jarenlang een blog The Tig, waar ze het had over mode en lifestyle. Ze doekte die blog om op zich volledig op haar koninklijke taken te kunnen wijden.

Het magazine is vanaf 2 augustus te koop in de (Britse) krantenwinkel en digitaal te downloaden.