Vandaag alle grondstoffen opgebruikt die aarde ons in een jaar kan leveren
Foto: ASSOCIATED PRESS

De mensheid heeft vanaf vandaag alle middelen opgebruikt die onze planeet dit jaar kan aanbieden. Dat is twee maanden eerder dan twintig jaar geleden, zo blijkt uit berekeningen van het Global Footprint Network. Nooit eerder viel die dag zo vroeg.

‘De mensheid verbruikt de ecologische bronnen 1,75 keer sneller dan onze planeet op een jaar tijd kan hernieuwen’, stelt de organisatie in een mededeling. ‘De gevolgen daarvan zijn gigantisch. Denk aan ontbossing, bodemerosie, dalende biodiversiteit en de opbouw van koolstofdioxide in de atmosfeer. Die laatste zorgt dan weer voor de klimaatverandering en extreme weersomstandigheden.’

De gemiddelde consumptie verschilt uiteraard van land tot land. Zo bereikt oliestaat Qatar zijn ‘overshoot day’ al na 42 dagen, terwijl dat in Indonesië pas na 342 dagen is, verklaart het Wereldnatuurfonds WWF. ‘Als we allemaal zouden leven als de Amerikanen, dan zouden we 5 planeten nodig hebben. Mocht iedereen leven zoals de Fransen, dan zouden dat er 2,7 zijn.’

Uit de gegevens van het Global Footprint Network blijkt dat er 3,84 planeten nodig zouden zijn, mocht elke aardbewoner zoveel consumeren en vervuilen als de gemiddelde Belg. Dat is een verbetering ten opzichte van 2012, toen er nog 4,34 planeten nodig zouden zijn geweest. Maar in 1961, het eerste jaar waarvoor er cijfers bestaan, waren 1,81 planeten voldoende geweest.

Onze noorderburen doen het wat dat betreft stukken beter. Mocht iedereen leven als de Nederlanders, dan waren ‘slechts’ 2.97 planeten nodig geweest om alle consumptie en vervuiling te kunnen dragen.

Broeikasgassen boosdoener

Om het wereldwijde omslagpunt te laten verschuiven naar 31 december, moet vooral de uitstoot van broeikasgassen dalen. Die uitstoot is goed voor 60 procent van onze wereldwijde ecologische voetafdruk, aldus WWF. ‘Door de CO2-uitstoot met 50 procent te verminderen, kunnen we 93 dagen per jaar winnen, waardoor de dag pas in oktober zou vallen’, klinkt het nog. Door de consumptie van dierlijke eiwitten te halveren kunnen we nog 15 dagen per jaar winnen en door de voedselverspilling te halveren, zouden we 10 dagen winnen.

Iedereen kan online zelf zijn ecologische voetafdruk berekenen.