Gouverneur Puerto Rico stapt op 2 augustus dan toch op
Dagenlang protest leidde tot het ontslag van de gouverneur van Puerto Rico. Foto: AFP

De gouverneur van Puerto Rico, Ricardo Rossello, heeft woensdag aangekondigd dat hij opstapt na massale protesten tegen zijn persoon. Zijn ontslag gaat op 2 augustus in.

‘Na de beschuldigingen te hebben gehoord en met mijn familie te hebben besproken, nam ik de volgende onbaatzuchtige beslissing: vandaag kondig ik aan dat ik ontslag neem als gouverneur met ingang van vrijdag 2 augustus om 17 uur’, verklaarde Rossello in een video.

Rossello kwam in het oog van een storm terecht nadat een centrum voor onderzoeksjournalistiek half juli de inhoud van gesprekken tussen de gouverneur en elf hooggeplaatste lokale (ex-)verantwoordelijken bekendmaakte. De twaalf lieten zich in een privégroep van de berichtendienst Telegram regelmatig laatdunkend uit over vrouwen en homoseksuelen en viseerden daarbij onder andere zanger Ricky Martin. De berichten dateren van eind 2018 en begin dit jaar.

Sindsdien werd er massaal geprotesteerd tegen de gouverneur en heel wat mensen kwamen op straat om zijn ontslag te eisen. De Democraat weigerde terug te treden maar kondigde wel aan dat hij zich volgend jaar niet opnieuw kandidaat zal stellen bij de verkiezingen. Dat bleek echter niet voldoende om de woede van het volk te koelen.

Volgens Rossello zal ‘op dit moment’ de minister van Justitie Wanda Vazquez zijn opvolger zijn.

Onrust

Op het eiland broeit al jaren onvrede over het slechte bestuur van de twee aloude machtspartijen. Onlangs moest een reeks hoge politici aftreden wegens corruptie, onder wie de minister van Onderwijs. De economie krimpt ook al dertien jaar op rij en een slepende schuldencrisis noopt telkens tot nieuwe bezuinigingen, onder meer op de pensioenen. Deze combinatie van structureel wanbestuur en chronische geldnood bemoeilijkt de wederopbouw na Maria. Tijdens en na de storm vielen zeker 3.000 dodelijke slachtoffers. De schade bedroeg ongeveer 100 miljard dollar en een groot deel van het eiland zat een jaar lang zonder stroom.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig