Warmterecord verbroken
Foto: ap

In Kleine-Brogel is woensdag het kwik gestegen naar 39,9 graden. Dat is de hoogste temperatuur ooit gemeten in België sinds het begin van de waarnemingen. Morgen wordt het mogelijk nog warmer, tot wel 40 graden.

In Kleine-Brogel werd de hoogste temperatuur ooit in ons land gemeten. Met 39,9 graden is het warmterecord verbroken van 38,8 graden uit 2015 dat toen werd opgemeten in Hechtel-Eksel en Luik, zo meldt David Dehenauw, hoofd van het departement voorspellingen van het KMI, op Twitter.

De verwijzing dat het warmterecord van 17 juni 1947 werd verbroken, is echter niet correct, benadrukt Dehenauw. In Ukkel staat het (gecorrigeerde) record nog op 36,6 graden, uit 1947. Dat komt omdat de temperaturen later op een andere manier werden opgemeten, aan de hand van een gesloten thermometerhut in plaats van een open hut.

Lang zal het record vermoedelijk ook niet standhouden, want donderdag wordt het waarschijnlijk nog warmer, tot wel 40 graden.

Code rood

Gisteren kondigde het KMI voor woensdag en donderdag voor het eerst code rood voor de hitte af. Dat is een waarschuwing voor extreme temperaturen: de mensen moeten veel drinken, rusten en in een gekoelde ruimte verblijven.

Door het warme weer is maandagmiddag ook al op twee plaatsen in ons land de Europese informatiedrempel van 180 microgram ozon per kubieke meter lucht overschreden. Om 12 uur werd in Schoten bij Antwerpen 197 microgram ozon per kubieke meter lucht gemeten. In Destelbergen bij Gent overschreed de ozonwaarde de informatiedrempel ook op het middaguur: daar werd 183 microgram per kubieke meter opgetekend. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (Ircel) verwacht dat de ozonwaarden op veel plaatsen zullen worden overschreden.

De huidige hittegolf is het gevolg van een samenspel tussen verschillende meteorologische elementen, waaronder een krachtig hogedrukgebied boven Midden-Europa.

Door de aanhoudende droogte hangt er ook weinig vocht in de lucht, waardoor die ­relatief stabiel is en de wolken­vorming hapert. Tot slot is er nog de zuidelijke wind die hete lucht aanvoert vanuit Noord-Afrika en door de hitte in Spanje en Frankrijk nauwelijks afkoelt.

Ook voor Nederland warmste dag ooit

Ook in Nederland worden records verbroken. In Gilze-Rijen, nabij Tilburg, is woensdag om 14.57 uur een temperatuur van 38,8 graden gemeten. Het oude warmterecord in Nederland was 38,6 graden, op 23 augustus 1944 gemeten in Warnsveld. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut verwacht dat het kwik woensdag verder stijgt tot boven de 39 graden.