Deze 'coole' middeltjes helpen je dier door de hittegolf
Foto: epa

Het warme weer treft niet alleen mensen, maar ook dieren. Daarom is het belangrijk je huisdieren koel te houden. Deze hulpmiddelen kunnen verkoeling bieden.

Zowel voor honden als katten bestaat er een koelmat. Honden en katten zweten door hun pootjes en dus is het belangrijk om die koel te houden. Knaagdieren kunnen verkoeld worden door een koelschijf. De steen wordt gekoeld in de koelkast en biedt de dieren verkoeling. Geen angst: knagen aan de steen kunnen de hamsters en aanverwanten niet..

Honden kunnen daarnaast ook verkoeld worden door middel van een koelvest of band. Zowel een band als een vest verkoelt de lichaamswarmte door middel van verdamping.

IJslolly

Er bestaan ook hondenspeeltjes die verkoeling bieden, zoals een waterfontein of een ijslolly. De waterfontein spuit water wanneer de hond met zijn poten op de fontein gaat staan. Zo krijgt de hond voldoende water binnen en blijft het leuk voor de hond die gestimuleerd wordt om te spelen. Let er wel op dat het dier niet te veel water binnenkrijgt.

Een ijslolly voor honden is net hetzelfde als een ijslolly voor mensen. U vult de lolly met water, legt die in de diepvriezer en als hij koud genoeg is, kan de hond er mee spelen. Zo koelt de hond af terwijl hij zich met iets leuks bezighoudt.

Voor de rest is het belangrijk dat je huisdieren eventueel een zwembad of een frisse koele handdoek ter beschikking hebben om af te koelen. Bovendien kun je dieren met een witte of lichte vacht insmeren, maar alleen met een factor lager dan 30. Voor honden en katten bestaat er zelfs speciale, niet giftige zonnecrème.

Dierenwelzijn

Tot slot geeft ook Dierenwelzijn, in een folder, enkele tips tegen oververhitting per dier. Voor honden en katten is het belangrijk om ze in te smeren als ze een dunne en/of witte vacht hebben. Vermijd wandelen op asfalt met de hond. Katten kan je verkoelen door je handen nat te maken en een paar keer over de vacht te aaien.

Bij knaagdieren en vogels is het noodzakelijk om de kooi op een frissere plaats te zetten of een nat, wit laken over een buitenhok te leggen. 

Geef weidedieren extra ruwvoer, vitaminen en mineralen. Vermijd transport van de dieren en ga zeker niet paardrijden op de warmste momenten van de dag.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig