Homans verbiedt camera tegen sluipverkeer, Theo Francken tevreden
Foto: dkr.

De gemeente Bierbeek mag van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Liesbeth Homans (N-VA) geen camera installeren tegen sluipverkeer. Partijgenoot Theo Francken, burgemeester van buurgemeente Lubbeek, is tevreden.

Samen met Leuven had Lubbeek een klacht ingediend bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Ze vreesden dat de ANPR-camera in Bierbeek bij hen tot meer sluipverkeer zou leiden.

Volgens Homans druist de eenzijdige beslissing van Bierbeek in tegen het algemeen belang. ‘Namelijk het verzekeren van een vlotte en veilige doortocht van alle verkeer en een goede ontsluiting voor iedereen’, zegt ze volgens Het Laatste Nieuws. ‘Door het nemen van een eenzijdig besluit met bovenlokale impact zonder een gedragen akkoord met de betrokken gemeenten, overschrijdt de gemeente Bierbeek de grenzen van de gemeentelijke autonomie.’ 

Homans, die vindt dat er onvoldoende overleg is gepleegd, dringt aan op bemiddeling met provinciegouverneur Lodewijk De Witte.

De burgemeester van Bierbeek, Johan Vanhulst (CD&V), zegt dat de gemeente maandenlang met Leuven en Lubbeek heeft overlegd. ‘Die argumenten kunnen wij perfect counteren’, reageert Vanhulst in Het Laatste Nieuws. ‘Algemeen belang, daar is geen strikte definitie over.’ Voor ze verdere stappen onderneemt, gaat de gemeente de motivering onderzoeken.

Gas-boete van 58 euro

Theo Francken is blij met de beslissing van zijn partijgenoot Homans. ‘In deze tijden kan je niet meer op je eentje gaan beslissen om doorgangswegen af te sluiten die grenzen aan drie gemeenten. Iedereen maakt van mobiliteit een prioriteit.’

Bierbeek wou vanaf 1 september ter hoogte van de Koning Albertlaan een ANPR-camera te plaatsen die tijdens de spitsuren het passerende autoverkeer beboet met een GAS-boete van 58 euro. Alleen wie toestemming heeft - behalve de inwoners van Bierbeek gaat het ook om bewoners van omliggende wijken in Leuven en Lubbeek - zou worden vrijgesteld van de boete.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig