Woensdag in hele land code rood wegens hitte
Verkoeling zoeken en water drinken zijn belangrijk de komende dagen.

Een paar dagen geleden werd code oranje al afgekondigd, maar door de extreme temperaturen zal vanaf woensdag voor het hele land code rood van kracht zijn. Dat heeft het KMI dinsdagmiddag bekendgemaakt.

KMI-weerman David Dehenauw maakte het besluit dinsdag bekend via Twitter. Het is de allereerste maal ooit dat de waarschuwing geldt voor ons land.

Code rood wordt afgekondigd wanneer over een periode van drie dagen de temperatuur minimaal 20 °C en maximaal 32 °C bedraagt. Code rood wordt op z’n vroegst twaalf uur op voorhand afgekondigd als aan 65 procent van de voorwaarden is voldaan.

Daarnaast worden bij code rood de ozonwaarden in acht genomen. De Intergewestelijke Cel voor het Leefmilieu (IRCEL) waarschuwt dat de kans bestaat dat die waarden donderdag de alarmgrens van 240µg/m³ overschrijden.

Afhankelijk van de blootstellingsduur, de concentratie van de ozon en de gevoeligheid van de persoon, kan de ozon oogirritaties en irritaties van de luchtwegen veroorzaken. Mensen die gevoelig zijn voor luchtvervuiling, zoals kinderen, ouderen en mensen met ademhalingsproblemen, krijgen het advies geen ongewone lichamelijke inspanningen in de buitenlucht doen, vooral tussen 12 uur en 22 uur.

Alarmfase toch niet van kracht?

'Een halfuurtje nadat het KMI voor woensdag en donderdag in heel het land code rood voor de hitte had afgekondigd, meldde het Agentschap Zorg en Gezondheid dat de alarmfase niet van kracht ging. Wat is het nu? Beide, zo blijkt. ‘De twee zaken staan los van elkaar’, zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid. ‘Code rood van het KMI is een waarschuwing voor extreme temperaturen. Maar de alarmfase is nog iets anders. Dan wordt de federale crisiscel ingeschakeld om op nationaal vlak maatregelen te ­nemen. Dan kan de ­civiele bescherming bijvoorbeeld worden ingezet worden, of bepaalde openbare gebouwen met airco worden opengesteld. ­Gezien de korte duur van de hitte – maar twee ­dagen – achten wij dat deze keer niet nodig.

Zonnestralen vermijden en veel rusten

De waarschuwing van het KMI gaat gepaard met verschillende adviezen. Dat u veel moet drinken om uitdroging te voorkomen, spreekt voor zich. In geval van uitdroging is het belangrijk om gebruik te maken van vochtige doeken. Houd daarnaast ook je zoutgehalte op peil.

Rechtstreekse zonnestralen vermijden en veel rusten zijn ook heel belangrijk. Doe overdag je gordijnen en rolluiken toe, zo blijft het koel binnen. ’s Avonds, wanneer het koeler is, kan je de ramen en deuren openzetten om het huis te luchten.

‘Als je een stenen vloer hebt, kun je daar een laagje water over gieten. Het water neemt warmte op om te kunnen verdampen, waardoor de temperatuur in de kamer daalt’, raadt weerman David Dehenauw aan.

‘Onderneem actie om jezelf, anderen en indien mogelijk je bezittingen in veiligheid te brengen’, schrijft het KMI op zijn website.

Wil je een dagje verlof nemen bij zo’n warm weer, dan zal je moeten overleggen met de werkgever. Die is verplicht specifieke beschermingsmaatregelen te nemen voor het personeel dat aan de hitte is blootgesteld.