WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Foto: Photo News

Succes voor Louis Croenen op het WK langebaanzwemmen in Zuid-Korea. De Belgische zwemmer bereikte de halve finale van de 200 meter vlinderslag en klokte op tijd voor het Olympische limiet. De halve finale bleek uiteindelijk het eindstation te zijn voor Croenen. Valentine Dumont overleefde eveneens de kwalificatiereeksen op de 200 meter vrije slag, maar vond haar waterloo in de halve finale.

De 25-jarige Croenen tikte aan in 1:56.35. Het olympisch minimum bedraagt 1:56.48. Hij liet de zesde chrono op 49 deelnemers optekenen. Hij hoopt zich dinsdagnamiddag voor de tweede keer in zijn carrière te plaatsen voor een WK-finale 200 meter vlinderslag. Vier jaar geleden werd hij zevende in het Russische Kazan. Twee jaar geleden strandde hij in Boedapest in de reeksen.

De 19-jarige Valentine Dumont was in 1:59.11 goed voor de vijftiende tijd op 61 deelneemsters. Ze bleef zo 76 honderdsten boven haar Belgisch record (1:58.35). Voor een olympisch ticket is 1:57.28 nodig. Tijdens haar halve finale lukte het Dumont niet om bij de beste acht van de wereld te eindigen. Zondag sneuvelde Dumont in de reeksen van de 400m vrij.

Vedette Ledecky meldt zich ziek af

De Amerikaanse topzwemster Katie Ledecky is ziek en heeft zich afgemeld voor de finale van de 1500 meter vrije slag, die dinsdag op het programma staat op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Ze sloeg ook al de reeksen van de 200 meter vrij over. Daarmee dreigt de titelstrijd in Zuid-Korea voor haar op een grote mislukking uit te draaien. De 22-jarige Ledecky, in het bezit van veertien wereldtitels, kan alleen nog een gooi naar goud doen op de 800 meter, maar het is onduidelijk of ze op tijd fit is voor die afstand.

Ledecky was met grote ambities naar Gwangju gekomen. De winnares van vier olympische gouden medailles op de Spelen van Rio in 2016 mikte op dit WK op vier titels. Het ging al mis op de 400 meter vrij, waarin ze in de finale werd afgetroefd door de Australische Ariarne Titmus. “Katie voelt zich al niet goed sinds ze op 17 juli in Gwangju aankwam. We hebben haar uit voorzorg afgemeld zodat ze kan herstellen en haar energie bewaren voor een verkort schema”, meldde manager Lindsay Mintenko van het Amerikaanse team.

Sun Yang verovert goud op 200m vrije slag na diskwalificatie Danas Rapsys

De Chinees Sun Yang heeft dinsdag de gouden medaille behaald op de 200 meter vrije slag tijdens het WK langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju. Hij profiteerde van de diskwalificatie van de Litouwer Danas Rapsys, die voor de start bewoog op zijn startblok.

WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Sun Yang Foto: EPA-EFE

Sun Yang verlengde zo zijn wereldtitel met een chrono van 1:44.93, voor de Japanner Katsuhiro Matsumoto (1:45.22). De Rus Martin Malyutin en de Brit Duncan Scott (beiden 1:45.63) deelden het brons. Sun heeft nu elf wereldtitels op zijn palmares.

De aanwezigheid van Sun Yang op het WK zorgde voor heel wat verontwaardiging. Er loopt momenteel een zaak tegen de Chinees voor het Internationaal Sporttribunaal TAS, aangespannen door het Wereldantidopingagentschap WADA. Het WADA tekende beroep aan tegen de beslissing van de Internationale Zwemfederatie FINA om Sun Yang enkel een waarschuwing te geven wegens een gemiste controle buiten competitie. Toen de controleurs op 4 september 2018 opdaagden bij hem thuis vernielde hij de controlestalen en verscheurde hij hun notities. Sun Yang gaf als reden daarvoor aan dat de controleurs hem niet de nodige identificatiebewijzen konden voorleggen. Het TAS zal zich pas na het WK uitspreken over de zaak.

Simona Quadarella pakt eerste wereldtitel op 1500m vrij

De Italiaanse Simona Quadarella heeft dinsdag haar eerste wereldtitel veroverd op de 1500 meter vrije slag tijdens het WK langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Simona Quadarella was de snelste op de 1500 meter. Foto: EPA-EFE

De 20-jarige Quadarella tikte aan in 15:40.89. Ze was sneller dan de Duitse Sarah Kohler (15:48.83). De Chinese Jianjiahe Wang (15:51.00) vervolledigde het podium.

Quadarella kroonde zich vorig jaar op het EK tot Europees kampioene op de 400m, 800m en 1500m vrij. Ze profiteerde in Gwangju van de afwezigheid van de Amerikaanse wereldrecordhoudster Katie Ledecky, die omwille van “medische redenen” verstek liet gaan.

Kylie Masse verlengt wereldtitel op 100 meter rugslag

De Canadese Kylie Masse heeft dinsdag met succes haar wereldtitel verdedigd op de 100 meter rugslag tijdens de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

In 58.60 was Masse in de finale sneller dan de Australische Mina Atherton (58.85), die zilver pakte. De Amerikaanse Olivia Smoliga (58.91) werd derde.

WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Het podium op de 100 meter rugslag in Gwangju. Foto: EPA-EFE

Op de Olympische Spelen van 2016 in Rio de Janeiro behaalde Masse de bronzen medaille op de 100 meter rug.

Valentine Dumont strandt in halve finales 200 meter vrije slag

Valentine Dumont is er dinsdag niet in geslaagd zich te plaatsen voor de finale van de 200 meter vrije slag op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

De 19-jarige Dumont tikte in de sterk bezette tweede halve finale als achtste en laatste aan in 1:58.78, de 15e tijd op 16 halvefinalisten. Ze bleef zo 43 honderdsten verwijderd van haar Belgisch record (1:58.35). Eerder op de dag zwom Dumont 1:59.11 in de reeksen. Voor een olympisch ticket is 1:57.28 nodig.

WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Valentine Dumont kwam tekort in de halve finale van het WK. Foto: EPA-EFE

De Italiaanse wereldrecordhoudster en titelverdedigster Federica Pellegrini won de tweede halve finale in 1:55.14, ook de snelste tijd van alle halvefinalisten. Het achtste en laatste finaleticket ging naar de Japanse Rio Shirai (1:56.82).

Zondag sneuvelde Dumont in de reeksen van de 400 meter vrij. Woensdag komt ze in actie in de reeksen van de 200 meter vlinder, donderdag zwemt ze de reeksen van de 100 meter vrij.

Xu Jiayu verdedigt met succes wereldtitel op 100 meter rugslag

Xu Jiayu heeft dinsdag zijn wereldtitel verlengd op de 100 meter rugslag tijdens de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Xu Jiayu zegeviert op de 100 meter rugslag. Foto: EPA-EFE

In de finale tikte de Chinees aan in 52.43. Het zilver ging naar de Rus Evgeny Rylov (52.67). De Australiër Mitch Larkin (52.77) vervolledigde het podium.

De Amerikanen Ryan Murphy, regerend olympisch kampioen, en Matt Grevers, wereldkampioen in 2013 en tweede op het WK in 2017, vielen net naast het podium. Ze werden respectievelijk vierde en vijfde.

Louis Croenen niet naar finale 200 meter vlinderslag, Kristof Milak is de snelste

Louis Croenen heeft zich dinsdag niet kunnen plaatsen voor de finale van de 200 meter vlinderslag op de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju.

De 25-jarige Croenen werd achtste en laatste in zijn halve finale in een teleurstellende 1:59.12. Daarmee was hij 15e op 16 halvefinalisten en greep hij naast een tweede WK-finale 200m vlinder. Vier jaar geleden werd hij zevende in het Russische Kazan, waar hij met 1:55.39 zijn Belgisch record zwom. Twee jaar geleden strandde Croenen in Boedapest in de reeksen.

WK ZWEMMEN. Louis Croenen pakt Olympisch ticket in Gwangju, Xu Jiayu en Kylie Masse verlengen wereldtitel
Louis Croenen verzekerde zich van een Olympisch ticket. Foto: BELGA

De Hongaar Kristof Milak liet met 1:52.96 de scherpste chrono van alle halvefinalisten noteren.

Lilly King pakt goud op 100 meter schoolslag

De Amerikaanse Lilly King heeft dinsdag haar wereldtitel op de 100 meter schoolslag verlengd tijdens de wereldkampioenschappen langebaanzwemmen in het Zuid-Koreaanse Gwangju

In de finale haalde de 22-jarige olympische kampioene het met 1:04.93 van haar Russische rivale Yuliya Efimova (1:05.49). De Italiaanse Martina Carraro (1:06.36) vervolledigde het podium.