Trump ontkent dat Iran Amerikaanse spionnen arresteerde
Foto: AFP

De Iraanse autoriteiten hebben maandag aangekondigd zeventien spionnen van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA te hebben opgepakt. Meerdere onder hen zouden ter dood veroordeeld zijn. De Amerikaanse president Donald Trump noemt alle berichten over gearresteerde CIA-agenten echter 'volledig fout'.

Het hoofd contraspionage van de Iraanse overheid verklaarde eerder op maandag dat tussen maart 2018 en maart 2019 zeventien Iraniërs werden gearresteerd bij de ontmanteling van een spionagenetwerk van de Amerikaanse buitenlandse inlichtingendienst CIA. Sommigen van hen werden ter dood veroordeeld en anderen kregen lange gevangenisstraffen. 'Degenen die hun land opzettelijk verraden, zijn voor de rechter gebracht. Sommigen werden ter dood veroordeeld, anderen kregen lange gevangenisstraffen', verklaarde het hoofd contraspionage van het ministerie van Inlichtingen.

Volgens Iran waren de verdachten werkzaam in 'gevoelige sectoren' of in daaraan gerelateerde privé-activiteiten, en handelden ze onafhankelijk van elkaar. Volgens hem werden sommigen in de val gelokt door de CIA bij het aanvragen van hun visa om naar Amerika te gaan. 'Sommigen werden benaderd toen ze hun visum aanvroegen, anderen hadden al een visum maar werden onder druk gezet door de CIA toen het vernieuwd moest worden', zei hij.

Trump ontkent het nieuws maandag echter. ‘Het bericht dat Iran spionnen van de CIA heeft opgepakt is totaal fout. Er zit geen enkele waarheid in. Het zijn enkel maar meer leugens en propaganda (zoals hun neergeschoten drone) van een religieus regime dat zwaar aan het falen is en geen idee heeft wat het aan het doen is. Hun economie is dood en wordt nog veel slechter. Iran is een grote ramp!’, meldt de Amerikaanse president op Twitter.

Nucleair akkoord

De relatie tussen de Verenigde Staten en Iran is erg gespannen, een jaar nadat Amerika zich terugtrok uit het nucleair akkoord met Iran uit 2015, en Iran zich daarom niet langer aan alle bepalingen uit het akkoord houdt.

Vorige maand werd in Iran nog een vermeende CIA-spion opgeknoopt. Zijn vrouw is tot vijftien jaar cel veroordeeld.