Zo’n 100.000 mensen zijn zondagnamiddag naar Brussel afgezakt om het defilé bij te wonen en deel te nemen aan het Feest in het Park in het kader van de nationale feestdag. Dat blijkt uit een eerste telling, meldt William Mariel, assistent-woordvoerder van de Brusselse lokale politie.

Het nationaal defilé startte rond 16 uur met het militair defilé, met onder meer troepen te voet, veteranen, de marine en een luchtdefilé. Thema dit jaar is de 75-jarige herdenking van de bevrijding van België na Wereldoorlog II. Een colonne met een eskadron van een twintigtal historische voertuigen uit die tijd rijdt dan ook mee in het defilé. Het gaat onder meer om de Sherman Firefly en de Sherman M4 A1.

Daarna was het de beurt aan het burgerlijk defilé, met politie, douane, brandweer, civiele bescherming, B-FAST en het Rode Kruis. De slogan van het nationaal defilé is ‘Samen voor de vrijheid en de veiligheid van ons allemaal’.

Intussen werd Feest in het Park ook afgetrapt: een hele reeks gratis, ludieke en folkloristische animaties in een zone van aan het Justitiepaleis tot aan het federaal parlement, inclusief het Koningsplein, de Zavel en de Regentschapstraat.

100.000 mensen wonen in Brussel defilé nationale feestdag bij
Foto: BELGA