‘Gevaarlijke’ hittegolf treft VS en Canada
Kinderen spelen in een fontein in Manhattan, New York. Foto: REUTERS

Grote delen van de VS, met name het midden en oosten van het land, hebben dit weekend te lijden onder extreem heet weer. In Canada zijn vooral het vooral de provincies aan de oostkust Quebec, Ontario en Nova Scotia getroffen.

Er worden temperaturen verwacht tot 38 graden, berichten Amerikaanse media. Gecombineerd met een hoge luchtvochtigheid voelt dit aan als 45 graden. De hittegolf zou zo’n 200 miljoen mensen treffen, en strekt zich uit van de grootsteden New York, Washington en Boston tot het Midwesten van de VS.

In Canada kunnen de temperaturen aanvoelen als 40 graden op vrijdag en zaterdag. Er worden ook onweersbuien verwacht.

Noodtoestand

De burgemeester van New York, Bill de Blasio, heeft lokaal de noodtoestand uitgeroepen. ‘Deze hittegolf is heel ernstig. Zaterdag gaat heel, heel erg worden, tot en met zondag’, klinkt het op Twitter. Hij roept de mensen op om zo veel mogelijk binnen te blijven, in ruimtes met airco, veel te drinken en na te gaan of alles goed gaat met de buren. In heel de stad worden zo’n 500 ‘koele’ ruimtes ingericht en zwembaden blijven een uurtje langer open. Omwille van de extreme hitte worden de triatlon van New York en paardenraces afgelast.

Na het weekend zou het overal sterk afkoelen.

Juni was al de warmste maand ooit, met recordtemperaturen in Alaska, en daar komt nu nog een extreme hittegolf bovenop. Specialisten verwijzen als verklaring naar de klimaatverandering.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig