Londen roept schepen op Straat van Hormoes te vermijden na inbeslagname olietanker
De Stena Impero is 183 meter lang en 32 meter breed Foto: Stena Bulk
Groot-Brittannië waarschuwt voor represailles nadat Iran een Britse olietanker in beslag heeft genomen in de Straat van Hormoes. Volgens de eigenaars van de Stena Impero bevond het schip zich niet in Iraanse wateren. Saudi-Arabië toont zich bereid om Amerikaanse soldaten te ontvangen, het Verenigd Koninkrijk raadt Britse schepen aan om de Straat van Hormoes te vermijden.

De Stena Impero, een  tankschip van 183 meter lang werd door de zeemacht van de Iraanse Garde aan de ketting gelegd wegens ‘niet-naleving van het internationale zeerecht’. Ze namen het schip over met hulp van kleine bootjes en een helikopter. Dat zou gebeurd zijn op verzoek van de haven- en maritieme autoriteit van de provincie Hormozgan. Er is volgens eigenaar Stena Bulk geen melding van gewonden. De tanker ligt op dit moment voor anker in de haven van Bandar Abbas, in het zuiden van Iran. Daar blijft het schip aangemeerd voor de duur van het onderzoek.

Aan boord zijn 23 mensen, achttien onder hen, onder wie de kapitein, hebben de Indiase nationaliteit. De anderen zijn afkomstig uit de Filipijnen, Letland en Rusland. Het schip zelf is van een Zweedse eigenaar maar vaart onder Britse vlag. De eigenaar verklaart dat het schip volledig conform was met de internationale en schaapvaartsregels. 

Volgens de eigenaars van de Stena Impero was het schip onderweg naar Saudi-Arabië en bevond het niet in Iraans gebied. 

Represailles

Na een spoedzitting veroordeelde de Britse minister van Buitenlandse Zaken Jeremy Hunt de Iraanse actie. Hij waarschuwt voor represailles, als het schip niet snel wordt vrijgegeven zal dat volgens hem ernstige gevolgen hebben.

'We blijven erg bezorgd over de onaanvaardbare acties van Iran, die vanzelfsprekend een uitdaging vormen voor de vrijheid van internationale scheepvaart. We hebben Britse schepen aangeraden voorlopig buiten de zone te blijven', zegt Londen in een mededeling.

De Saudische kroonprins Mohammed bin Salman heeft ondertussen toestemming gegeven om Amerikaanse soldaten in te zetten in het koninkrijk. Bedoeling is om de veiligheidssamenwerking met de VS te versterken met het oog op de spanningen in de Golfregio.
Volgens Amerikaanse media is de regering van president Donald Trump van plan om 500 troepen naar Saoedi-Arabië te sturen, maar dat nieuws is nog niet bevestigd door Washington. Sinds 2003 zijn er geen Amerikaanse soldaten meer op Saoedische grond.

De VS lieten ook al weten dat ze de Straat van Hormoes via de lucht in de gaten zullen houden na de in beslagname van de tankers. 'We hebben patrouillevliegtuigen die in het internationale luchtruim opereren om de situatie in de Straat van Hormoes te monitoren', verklaarde luitenant-kolonel Earl Brown.

Tweede schip

Even werd gevreesd dat ook de Mesdar, een boot die onder Liberiaanse vlag vaart, in beslag genomen zou zijn. Dat beweerde het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken. Maar na enige tijd leek die boot zijn oorspronkelijke koers te hervatten. Volgens Iran kreeg dat schip enkel een 'waarschuwing'. 

'De communicatie is hersteld met het schip. De kapitein bevestigde dat bewapende bewakers hem hadden vrijgelaten en dat het schip verder mocht varen. Alle bemanningsleden zijn veilig en gezond', meldt Norbulk Shipping in een verklaring.

Donderdag werd al een tanker van de Verenigde Arabische Emiraten in hetzelfde gebied geenterd. Toen was het argument dat het schip illegaal olie zou smokkelen.

'Escalerend gedrag'

De Verenigde Staten verwijten Iran een escalerend gedrag tegenover Groot-Brittannië. 'Dit is de tweede keer in iets meer dan een week dat het Verenigde Koninkrijk het doelwit van escalerend geweld is door het Iraanse bewind', zei Garrett Marquis, een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad van de VS. 'De VS zullen met hun bondgenoten en partners blijven samenwerken om onze veiligheid en belangen te verdedigen tegen het kwaadaardige gedrag van Iran', voegde de woordvoerder eraan toe.
 

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig