Europa maakt geld vrij voor Syrische vluchtelingen in Turkije
Syrische vluchtelingen aan het werk in Istanbul Foto: AFP

De Europese Commissie heeft vrijdag voor 1,4 miljard euro aan nieuwe steunmaatregelen voor Syrische vluchtelingen in Turkije goedgekeurd. Sinds de Europese leiders de Turkse regering in 2016 zes miljard euro hadden beloofd voor de opvang van Syriërs is al 5,6 miljard euro toegewezen en 2,3 miljard euro effectief uitbetaald.

De enveloppe van 1,4 miljard euro dient onder meer voor de financiering van programma’s op het vlak van volksgezondheid, sociale bescherming en economische ondersteuning, deelde de Commissie mee. Ook krijgen Turkse regio’s die bijzonder veel vluchtelingen opvangen extra geld voor de uitbouw van lokale infrastructuur.

De Turkse regering stemde er in 2016 mee in om alle vluchtelingen en migranten terug te nemen die zonder toestemming vanuit het land naar de Griekse eilanden oversteken. In ruil verkreeg Ankara onder meer dat de Europese Unie evenveel Syrische vluchtelingen zou hervestigen en zes miljard euro zou vrijmaken voor de opvang van Syrische vluchtelingen in Turkije.

In Turkije verblijven meer dan drie miljoen mensen die het oorlogsgeweld in Syrië ontvlucht zijn.