Wout van Aert nog enkele dagen in ziekenhuis na valpartij in tijdrit
Wout Van Aert Foto: Belga
Wout van Aert heeft aan zijn zware valpartij aan het einde van de tijdrit in de Tour geen breuken overgehouden. Hij liep wel stevige snijwonden op, en moet enkele dagen in een Frans ziekenhuis blijven. De Ronde van Frankrijk is daarmee voor hem voorbij.

Van Aert is in de laatste twee kilometer van de tijdrit gevallen. Hij nam net voor de slotkilometer een bocht naar rechts, maar bleef haken aan de hekken aan de rand van de weg en kwam zo zwaar ten val. Het zag er meteen niet al te best uit. De Belgische kampioen tijdrijden bleef liggen en kreeg medische bijstand. 

Van Aert liep een diepe snijwonde op aan zijn bovenbeen - 'een vreselijk zicht' volgens zijn ploeg Jumbo-Visma - en moest opgeven. De 24-jarige renner moest meteen geopereerd worden: door de snijwonden was ook een spier geraakt. Maar Van Aert komt er dus wel zonder breuken vanaf. 'Alles is gehecht en de artsen zijn positief.', zegt Mathieu Heijboer van het Jumbo-Visma-team. 'Het is nog niet zeker hoe lang de revalidatie zal duren.'

Spandoeken

Heijboer was als één van de eersten bij Van Aert na zijn val. 'Hij zag die wonde zelf ook. Het was een vreselijk gezicht. Ik heb meteen spandoeken van het hek getrokken om die wonde te bedekken, zodat hij er niet naar hoefde te kijken.' De 24-jarige Belg bleef lang op het asfalt liggen en werd uiteindelijk naar het ziekenhuis van Pau afgevoerd, met zijn ouders en vriendin in zijn kielzog.

Wout van Aert nog enkele dagen in ziekenhuis na valpartij in tijdrit

Topfavoriet na indrukwekkende ritzege

De 24-jarige Herentalsenaar was als topfavoriet aan de start gekomen van de 27,2 kilometer lange opdracht in Pau. Bij de drie tussenpunten had hij de tweede tijd, na Thomas De Gendt. 

Van Aert maakte grote indruk toen hij maandag als derde Belg een ritzege pakte. Hij won in zijn eerste Tour meteen op indrukwekkende wijze een groepssprint. De Belg van Jumbo-Visma werd ook tweede in de vijfde rit en was één van de gangmakers van de overwinning van zijn team in de ploegentijdrit. 

Donderdag maakte Van Aert duidelijk dat hij wou scoren tijdens de tijdrit. 'Ik wil graag een goede tijdrit rijden en ik wil vlammen', zei hij gisteren aan Belga. 'Ik ga alleszins mijn best doen. Ik heb al veel gegeven in deze Tour, al krachten verspild en je kan zo’n tijdrit niet vooraf voorspellen, maar ik voel me de laatste dagen nog steeds zeer goed.'

De moeder van Van Aert had een slecht voorgevoel over deze tijdrit. 'Ik sta hier met een klein hartje', zei ze voor de start aan Sporza. 'Het belangrijkste is dat hij heelhuids over de finish rijdt.'

Nog valpartij op zelfde plek

Ook de Duitse tijdritspecialist Maximilian Schachmann kwam ten val. Hij zou in dezelfde rechterbocht als Wout van Aert onderuit zijn gegaan. De Duitser zou wel bij het uitkomen van de bocht gecrasht zijn, in tegenstelling tot Van Aert, die bij het insturen de nadar raakte. Schachmann had een grote wonde aan de rechterknie en had duidelijk pijn aan de arm. Hij kwam hoofdschuddend over de streep, en gaf nadien aan morgen niet meer te zullen starten.