Aardbeving treft Athene: ‘Sterke beving maar gelukkig niet lang’
Lichte schade aan de toren van de Pantanassa kerk aan het Monastiraki plein Foto: *

Een aardbeving met een kracht van 5,3 op de schaal van Richter heeft vanmiddag in het noordwesten van de Griekse hoofdstad Athene voor onrust gezorgd. Getuigen zagen hoe mensen uit gebouwen vluchtten.

De Europese Earthquake Monitoring Centre (EMC) plaatste het epicentrum van de beving op 22 kilometer ten noordwesten van Athene, op 13 km diepte. Op de website zegt een getuige dat de beving, die plaatsvond om 14.15 uur lokale tijd, ‘sterk was maar gelukkig niet lang duurde’. Een tweede schok was te voelen veertig minuten na de eerste. EMC noteerde een beving van 4,4 op de schaal van Richter, het epicenter was in dezelfde regio als de eerste, aan de voet van de berg Parnitha.

Er zijn twee lichtgewonden en er wordt ook hier en daar schade aan gebouwen gemeld. De Akropolis en het Parthenon zijn volgens de autoriteiten nog intact.

Daarnaast werden problemen met elektriciteit en communicatiesystemen gemeld. Dat laatste allicht omdat te veel mensen op hetzelfde moment mekaar probeerden te contacteren.

De vorige aardbeving in Athene vond plaats in 1999. Toen werd 6.0 gemeten op de schaal van Richter, en vielen 143 doden en stortten 100 gebouwen in.