De vermoedelijke dader van de brandstichting in een animatiestudio in het Japanse Kyoto, waarbij 33 doden vielen, voelde zich bedrogen omdat de studio een van zijn ideeën zou hebben gestolen.

Het Japanse nieuwsagentschap Kyodo, dat zich baseert op bronnen dicht bij het onderzoek, zei dat de verdachte verklaarde dat de studio zijn idee gestolen had voor een werk. De man zou donderdag de studio binnengegaan zijn en er een brandbare vloeistof hebben verspreid. Daarna verliet hij het gebouw en riep ‘Sterf!’.

Op dat moment waren ongeveer zeventig mensen aanwezig in het gebouw. 33 mensen hebben het niet overleefd, een dertigtal anderen raakte gewond, van wie er tien slecht aan toe zijn.

De 41-jarige vermoedelijke dader werd eveneens gewond naar het ziekenhuis gebracht. Hij zou kort nadien bekend hebben. De verdachte heeft zelf nooit gewerkt bij de studio, maar de directeur van de animatiestudio zei tegen de Japanse publieke omroep dat hij recent dreigmails had ontvangen.

De brandstichting gebeurde in productiehuis Kyoto Animation, dat in 1981 gesticht werd. De studio oogstte vooral in de jaren 2000 succes met series als K-On!, Free! en Suzumiya Haruhi no Yuutsu, die zich vooral op een jongere generatie richtten. De aanslag veroorzaakte wereldwijd ontzetting en verdriet bij fans van de Japanse anime-films.