Leraar die verdacht werd van aanranding van zeven minderjarige meisjes vrijgesproken
Foto: rr

De leerkracht die verdacht werd van de aanranding van zeven meisjes van 8 en 9 jaar op een basisschool in Heverlee, is donderdag vrijgesproken. Het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling spreekt wel van ‘ongepast pedagogisch gedrag’, maar op strafrechterlijk vlak gaat de man over de hele lijn vrijuit.

S.K. werd vervolgd voor aanranding van de meisjes in de vrije basisschool Heilig Hart in Heverlee, deelgemeente van Leuven. De beklaagde was daar leraar in het derde en vierde leerjaar. De feiten dateren van 2017. 

Op het einde van dat jaar werd de man ontslagen nadat bij de directie verschillende klachten waren binnengekomen over onaangepaste aanrakingen en spelletjes in de klas. De slachtoffers werden apart audiovisueel verhoord en legden identieke verklaringen af. Ze getuigden over aanrakingen boven en onder de kledij.

Het openbaar ministerie had veertig maanden cel met uitstel onder probatievoorwaarden gevorderd wegens schending van fysieke integriteit. De procureur stelde dat K. de meisjes had gemasseerd aan nek en schouders en hen had aangeraakt aan knieën en benen.

De rechtbank baseerde zich op een verslag van het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling. 'De conclusie luidde dat er wel sprake is van ongewenst gedrag, maar alleen pedagogisch en niet seksueel. Bij aanranding van de eerbaarheid moet er aantasting van de seksuele integriteit zijn. Hier bestaat twijfel over de intentie. De beklaagde stond te dicht bij de persoonlijke levenssfeer van de leerlingen en zocht ongepast fysiek contact. Maar het is onvoldoende bewezen dat hij hun seksuele integriteit heeft geschonden.'

Intussen is gebleken dat S.K. al op een andere school opnieuw begonnen was met lesgeven. De Vrije Basisschool in Sterrebeek en het Sint-Lambertuscollege in Nossegem herkenden hem na de berichtgeving over het proces en hebben hem onmiddellijk op non-actief gezet.